Кола с предно предаване може и да не е по-добра

Задвижването на предните колела се счита за по-ефективно и по-евтино. Но все още се произвеждат редица автомобили със задно предаване. И този тип задвижване има своите фенове. Някои и от тях го предпочитат заради възможността за дрифтове или за спортно шофиране през зимата. Като цяло обаче обикновените шофьори предпочитат предно предаване.

Защото, освен всичко друго, то е и по-предвидимо. И те просто предпочитат да си спестят „приключения“ на пътя, като заложат на сигурното. Задвижването на задните колела обаче си има предимства.

Маневреност
Автомобилът с предно задвижване винаги ще отстъпи място на задното задвижване по отношение на маневреността. И всичко това, защото радиусът му на завъртане, ограничен от ъгъла на завъртане на шарнирите, винаги ще бъде малко по-голям от този на противника. Следователно, в тесен двор или по тясна пътека, е по-лесно да се обърнете със задвижване на задните колела.

По-добро сцепление
Автомобил със задно предаване „кляка“ на задните колела при рязко ускорение и поради това сцеплението се увеличава. Предпочитан е и при суперколи, за които е важно много бързото ускорение. По същата причина е по-вероятно колата със задно предаване да тръгне нагоре, отколкото тази с предно предаване.

Контрол
Привържениците на задното задвижване твърдят, че воланът се държи по различен начин в техните автомобили в сравнени ес превозните средства с предно предаване. Причината е, че към него не се прехвърлят допълнителни сили или моменти, които предното задвижване предизвиква. Така колата със задно предаване е по-послушна при управление. Докато не се стигне до буксуване, разбира се.

Докато има добро сцепление под колелата и скоростта е умерена, задно предаване е за предпочитане при управление. Но той губи в проходимостта извън пътя

Обслужване
Автомобилът със задно предаване има по-просто предно окачване и като правило е по-евтин за ремонт от предно задвижване от подобен клас.

Износване на гумите

При автомобилите със задно предаване гумите се износват по-равномерно, отколкото при автомобилите с предно предаване,

тъй като задвижващите предни колела се влияят както от странично натоварване м завой, така и от надлъжно натоварване по време на ускорение. Това не е от съществено значение, но можете да спестите и от гуми, ако имате кола със задно предаване.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви