Грешки, които водят до основен ремонт

По време на експлоатацията и поддръжката на автомобила много от собствениците, като правило, не мислят дребни ремонтни дейности и поддръжка на своя автомобил. В резултат на това могат да възникват някои сериозни проблеми с мотора, които е лесно да се избегнат. Разказваме ви за някои от най-простите и опасни грешки, водещи до скъпи ремонти.

В случая всеки един от тези проблеми може да бъде открит навреме и съответно да бъде решен. За съжаление, много от шофьорите просто махат с ръка и го пренебрегват. В един момент обаче процесът вече е необратим и това се отразява сериозно на джоба на собственика на превозното средство.

Запушени инжектори
Запушените горивни инжектори са един от най-често срещаните проблеми при автомобили – проблем, който се пренебрегва от собствениците им. Факт е, че с течение на времето горивната система на абсолютно всички двигатели се запушва с мръсотия, дори ако водачът редовно сипва висококачествен бензин. Ако инжекторите не се почистят, те започват да не пръскат гориво, а да го изливат, което води до повишен разход на гориво и поява на характерно „чукане“. А детонацията може бързо да убие двигателя.

Сервизни грешки

Сериозни проблеми могат да се получат и след сервизни грешки. Например, ако въздушният филтър е монтиран така, че ръбът му е счупен или не е притиснат плътно към корпуса. Това позволява на частиците мръсотия и пясък да влязат в двигателя. И тъй като пясъкът е отличен абразив, той започва да надрасква стените на цилиндрите, което води до появата на драскотини, които лека полека доближават мотора до така нежелания основен ремонт.

Неправилно поставен филтър на купето
Приблизително същото се случва и с филтъра на купето. Ако е монтиран не както трябва, прах и мръсотия ще се натрупат върху изпарителя на климатика. С течение на времето това ще доведе до появата на бактерии по повърхността му. Това не вреди на двигателя, но пък оказва неблагоприятно влияние на водача и пасажерите. Такъв въздух, навлизайки в купето, ще причини неприятна миризма, но може да е причина и появата на алергични реакции на хората в колата.

Смяна на свещите
Проблем с цилиндъра може да се получи и при обикновена смяна на свещи. Ако не почистите отворите, преди да ги развиете, тогава цялата мръсотия ще влезе вътре, което в крайна сметка ще се отрази негативно на мотора.

Запушен EGR клапан
Сериозни проблеми могат да се получат и от EGR клапана, запушен с въглеродни отлагания. В следствие този клапан периодично „залепва“ и двигателят започва да работи несигурно на празен ход или дори да спре. Това може да доведе до злополука, особено ако зад волана седи начинаещ шофьор.

automedia.investor.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви