Под светлината на прожекторите е един от най-талантливите ни волейболисти – Денис Карягин.

Бургазлията заслужи вниманието на Европейската конфедерация – CEV след доброто си представяне с националния ни отбор U21 на изминалото световно първенство по-рано тази година.

След това реализира и първия международен трансфер – в италианската Суперлига, като облече фланелката на „Веро Волей“ (Монца).

CEV публикува специален материал за нашето момче и неговия волейболен път със заглавие „The Next Big Thing in Volleyball: Denis Karyagin“.

Ето какво написаха от Европейската конфедерация:

„Българинът Денис Карягин направи първите си стъпки в международния волейбол този сезон, играейки за „Веро Волей Монца“.

Смятан от мнозина в родната си България за страхотен талант, навършилият 19 години през септември Карягин, бе от лидерите на националния отбор за мъже под 21 години на световното първенство, което се проведе в Италия и България. Въпреки че отборът завърши без медали (шесто място), родните волейболисти дадоха да се разбере, че бъдещето на това поколение е светло.

Преди да се присъедини към „Веро Волей“ (Монца), Денис бе част от вицешампиона на България „Нефтохимик“. Там той прекара три сезона, ставайки един от лидерите на отбора. С тима Карягин спечели всички трофеи в страната, а също така дебютира и в Шампионската лига. Това е и единственият отбор, в който Денис е играл преди трансфера.

„Започнах да тренирам волейбол, когато бях на 9 години. Тогава се занимавах с футбол, но баща ми беше помощник треньор на „Нефтохимик“. Спомням си как ме взе от училище и ме заведе в спортната зала, където гледах тренировките и мачовете. Харесаха ми емоциите на терена и така започна всичко при мен”, споделя Денис.

Професионалният спорт е в кръвта на Карягин. Той е наследник на известната спортна фамилия Олег Карягин и Елеонора Младенова–Карягина.

„Баща му е бивш волейболист, който се е състезавал за „Нефтохимик“, а майка му Елеонора е бивша баскетболистка – шампион на България.

Семейството е важно за младия български играч и той попива всичко от опита на родителите си. Получавайки съвети от тях, Денис винаги подчертава, че може би най-значимото, което баща му го е научил, е никога да не се отказва и да продължава да опитва.

През лятото на 2021 г. Карягин дебютира с мъжкия национален отбор на България във Волейболната лига на нациите, като бе рамо до рамо с българската звезда Цветан Соколов и други опитни състезатели.

Сега целият му фокус е върху „Монца“.

„Вярвам, че се адаптирах добре, въпреки че в самото начало беше трудно – нещата тук се правят по различен начин, така че имах нужда от време. Надявам се, че ще дам всичко от себе си за развитието си – основната ми цел е да помогна на отбора.”

За да направи това, един от най-добрите български таланти предприема нещата стъпка по стъпка.

„Опитвам се да ставам по-добър всеки ден и след всяка тренировка. Разбира се, хубаво е, че хората ме смятат за обещаващ играч – това означава, че уважават работата ми и наистина има голямо значение”, завършва младият талант.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви