ВиК
ВиК

ВиК Бургас сключи днес договор за заем с Европейската банка за Възстановяване и развитие за реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК структура и изграждане на нови системи и съоръжения в 13 агломерации с над 10 000 жители на територията на осем общини в Бургаска област.

Договорът беше подписан от Анка Йонеску – директор на ЕБВР за България и инж. Ганчо Тенев, директор на ВиК-Бургас. Общият размер на инвестицията е 459,3 млн. лв. И ще се изпълнява в общините Бургас, Айтос, Карнобат, Поморие, Несебър, Созопол, Проморско и Царево.

Дейностите включват реконструкция на над 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на около 80 км нова ВиК мрежа.

Предвидено е строителството на една нова пречиствателна станция за отпадъчни води и реконструиране на три други, както и реконструкция на две пречиствателни станции за питейни води.

Средствата от заема, който беше договорен днес, е за осигуряване на собствения принос на оператора при изпълнение на дейностите по първия етап на „Интегриран воден проект за област Бургас“. Той се ползва с подкрепата на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г“.

С решение на Европейската комисия от 4 март 2021 г. бе одобрен финансов проект в размер на 145 731 800  лв. за изпълнение на първи етап от „Интегриран воден проект за област Бургас“.

В първия етап на проекта ще се реализират дейности по реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК структура и изграждане на нови системи и съоръжения в Бургас / включително Меден рудник и Сарафово/, Айтос, Карнобат, Царево, Китен и Лозенец.

Ще бъдат реконструирани и участъци от деривация Ясна поляна и деривация Камчия-юг. Предвидено е строителството на една нова пречиствателна станция  за отпадъчни води в Карнобат и реконструирането на ПОСВ Бургас, ПОСВ Меден рудник и ПОСВ Обзор.

Ще бъдат реконструирани още две пречиствателни станции за питейни води Камчия и Ясна поляна. В първия етап ще започне и изграждането на GIS система и SCADA система.

Изпълнението на втория етап от проекта включва реконструкция , рехабилитация и изграждане на нови ВиК системи в Поморие, Несебър, Обзор, Крайморие, Черноморец и Созопол, както и още три участъка в деривация Ясна поляна и още един участък от Камчия – Север.

Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е декември 2023г.

По време на церемонията инж. Ганчо Тенев заяви, че предстои увеличение на цената на водата за битови нужди, но с колко и от кога, все още не може да се каже. ВиК дружеството ще направи предложение на ДЕКВР за следващата година.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви