Местан изгонен от залата след скандал

Охрана изведе Лютви Местан от залата на окръжния съд в Кърджали. Тай се гледа поредното заседание по делото за катастрофата, станала край момчилградското село Загорско. В нея загина 6-месечно бебе.

Инцидентът, при който колата, управлявана от бащата на загиналото момиченце, се удари с лекия автомобил на лидера на ДОСТ, стана при разклона за момчилградското село Загорско на 14 април 2019 г. При опит на Местан да се включи в главния международен път за Гърция последва сблъсък с „БМВ“-то. То се е  движил от Кърджали по посока ГКПП „Маказа“.

Зад волана е бащата Юсеин, в автомобила са съпругата му Емине и двете им деца. 6-месечната Еджрин загина на място, а родителите и по-голямото й братче бяха транспортирани в болница. Няколко часа след инцидента Лютви Местан беше задържан от полицията. Беше му повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост.

По-късно обаче обвинение бе повдигнато и срещу бащата Юсеин Ахмед, който застана пред магистратите като съпричинител на катастрофата. Той е обвинен за това, че при управление на БМВ 318, е нарушил правилата за движение по пътищата. Като

сам и в условията на независимо съпричиняване с Местан, е извършил катастрофа.

Делото се гледа за втори път от Окръжния съд в Кърджали. Миналата година първият състав го върна на прокуратурата за отстраняване на допуснати в хода на досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила.

Днес в съдебната зала Лютви Местан беше предупреден от съдията Георги Милушев няколко пъти да не нарушава реда в залата, за да не бъде отстранен от заседание. До изгонването на бившият политик се стигна, след като той започна да задава многобройни въпроси на вещите лица, изготвили автотехническата експертиза за катастрофата.

„Достатъчен ми е прокурорския произвол, за да бъда подложен и на съдебен“, репликира Лютви Местан съдията. Той поиска от Местан да престане с въпросите,  Съобщи „24 часа“. Магистратът призова бившия политик да напусне залата. След като не го направи, Местан беше изведен от съдебната охрана.

Последва реакция на защитниците на обвиняемия, които поискаха съдията и съдебният състав да си направят отвод с мотив, че са нарушени правата на клиента им.

След кратко заседание искането беше отхвърлено с мотив, че то е неоснователно, необосновано и в противоречие на закона.

Заседанието по делото, продължаващо повече от 4 часа, бе възобновено, като в залата отново бе поканен Лютви Местан. От призованите трима свидетели се явиха двама – собственикът на управлявания от Лютви Местан автомобил и единият от двамата лекари от Пловдив, озовали се случайно на местопроизшествието.

В съдебна зала отново не се яви д-р Петър Панайотов, оказал първа помощ на починалото пеленаче.

Като мотив да не присъства той е посочил, че се притеснява да напуска града, в който живее в условията на пандемията от COVID-19, стана ясно по време на заседанието. С оглед важността на свидетеля, съдът реши, че той отново ще бъде привикан по надлежния ред, след което ще бъдат търсени и други варианти за осъществяване на показанията му, единият от които видеоконферентна връзка.

В хода на заседанието бяха изслушани и вещите лица, направили петорната авто-техническа експертиза. Те отговориха на десетки адвокатски въпроси на обвинение и защита.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви