Румен Радев е категоричният победител на президентските избори, показват първите предварителни данни на „Алфа Рисърч“.

Той получава 63,9% от гласовете, а Анастас Герджиков – 33,1%. 3% са избрали да не подкрепят никого.

„Ако имаше някаква причина в нас, то нашите опоненти щяха да се възползват и резултатът щеше да бъде друг. Хората се измориха от изори, от пандемия, от манипулации и режисирани скандали. И най-вече съкрушителната ни победа на първия туп успокои много хора и си казаха, че няма смисъл да гласуват, защото победата е ясна“, каза Румен Радев на влизане в НДК преди обявяването на резултатите.

Избирателната активност е 33,7%. Вотът днес вероятно ще се окаже с най-ниска активност в историята на демократичните ни избори за държавен глава.

Мнозинството от хората зад „Продължаваме промяната“ са предпочели да гласуват за Румен Радев – 91%. 9% от тях са избрали Анастас Герджиков, сочат данните на „Алфа Рисърч“.

96% от социалистите също са избрали Румен Радев, а останалите 4% са разделени между опциите Анастас Герджиков и не подкрепям никого.

89% от избирателите на „Има такъв народ“ са гласували за Радев на втория тур. 9% са предпочели Герджиков, а 2% не са подкрепили никого.

И гласувалите за „Демократична България“ са избрали Румен Радев – 70%. 22% са гласували за Анастас Герджиков, а 8% не са подкрепили никого.

89% от избирателите на ГЕРБ-СДС са гласували за Анастас Герджиков, 10% за Румен Радев, а 1% не са подкрепили никого.

63% от избирателите на ДПС са подкрепили Герджиков, 35% – Радев, а 2% не са подкрепили никого.

72% от избирателите на „Възраждане“ са подкрепили Радев, 21% – Герджиков, а 7% – никого.

 

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви