Имоти
Жега на пазара

Жилищните пазари в трите най-големи областни града след столицата София завършват 2021 г. напълно възстановени от COVID кризата. Това е констатацията на специалистите от агенция BULGARIAN PROPERTIES. 

Най-бърз темп на развитие бележи Пловдив, където ръстовете на цените и цялостната активност на пазара се възвърнаха до предкризисните си нива и дори успяха да ги надминат. В това отношение Пловдив следва плътно тенденциите, които характеризират най-големия пазар в страната – София.

Двата морски града са с малко по-бавен темп на възстановяване и вероятно ускореният растеж на цените при тях ще се усети през следващата година.

В Бургас средната цена достигна 900 евро/кв.м. през 3-тото тримесечие и е само с около 1.2% по-висока от тази през 2020 г. (890 евро/кв.м.). Това нарежда Бургас на последно място по ръст на цените на имотите в големите градове за тази година.

Същевременно обаче регистрираните продажби в Агенцията по вписванията са с около 40% повече от тези през 2020 г. и с около 25% повече от 2019 г., което показва, че пазарът в Бургас е активен.

Активността се потвърждава и от данните за издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради. През 2021 г. те са 386 спрямо 285 през 2020 г., което е ръст с 35% на годишна база.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви