Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд – Бургас и взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Росен Б., обвиняем за палеж на заведение в Бургас.

Росен Б. е повдигнато обвинение по чл. 330, ал. 1 от НК за това, че на 10.11.2021 г., на пл. „Тройката“ в гр.Бургас, запалил имущество със значителна стойност – навес и търговско оборудване, на обща стойност 48 070лв., собственост на търговско дружество „РОУЗ ГАРДЪНС 2020″ООД.

Престъплението, в което се обвинява Росен Б. е наказуемо с „Лишаване от свобода“ от една до осем години и се явява тежко умишлено престъпление по смисъла на закона.

Според въззивната инстанция, правилно Районен съд – Бургас е приел, че от събраните в досъдебното производство доказателства, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, в което е обвинен.

Правилен е и направеният от първоинстанционния съд извод, че съществува реална опасност Росен Б. да се укрие, което се обосновава от липсата на уседналост, водения понастоящем скитнически начин на живот от обвиняемия, липсата средства за съществуване, които Росен Б. си набавя чрез просия.

Бургаският окръжен съд не сподели преценката на първоинстанционния съд за отсъствие на опасност обвиняемият да извърши престъпление. Съзнавайки какъв би бил резултата от деянието му, обвиняемият целенасочено два пъти е отишъл в навеса, палил е със запалка търговското имущество и напускал обекта.

Проявената настойчивост да реализира целта си – запалването на избраното от него имущество, не остави в настоящия съдебен състав съмнение, че е налице сериозна и реална опасност обвиняемият да извърши престъпление.

Според въззивната инстанция поставянето на обвиняемия извън контролираната среда, в условията на предлаганата от защитата по – лека мярка, а именно „Домашен арест“, не би съответствало на степента на обсъжданата реална опасност от криминална проява на обвиняемия или от опит да се укрие.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви