Областният управител проф. Мария Нейкова и съпредседателят на Националния комитет „Кан Тервел – спасителят на Европа“ проф. Николай Михайлов обсъдиха възможностите за реализиране на проекти свързани с българската история, култура и образование.

Тема на разговора беше и изграждането на паметник на кан Тервел в областта, като мястото допълнително ще бъде избрано.

„Идеята паметник на кан Тервел да намери място в бургаска област е обективна и реално възможна. Историята казва, че внукът на хан Кубрат е бил велик стратег, дипломат, владетел и спасител на Европа от ислямизация.

Неговото дело е  признато от европейски и световни историци“, сподели проф. Нейкова и допълни, че този проект е част от редица инициативи, които тя, като областен управител, е предприела относно опазването и социализацията на национално културно историческото наследство и познаването на българската история и величието на българските владетели.

Предвид отношението си към националното културно-историческото наследство проф. Нейкова се ангажира да представи инициативата пред бургаската общественост и да се набележат конкретни дейности за нейното реализиране. От своя страна проф. Михайлов коментира: „Тервел е кауза. Във всяко дело най- важно е да се сложи правилният камък. Сигурен съм, че ще успеем“.

Двамата професори коментираха и възможността за създаване на инженерно-управленска специалност в Бургаски свободен университет.

Тя ще бъде съвместен проект на Висшето строително училище „Любен Каравелов“, „Института по транспортно строителство и  инфраструктура“ и Бургаския университет.

Областният управител сподели, че ПГСАГ „ Кольо Фичето“ в Бургас, създадена през шестдесетте години, е едно от предпочитаните училища в областта и реално вместо да продължат образованието си в Бургас, гимназистите отиват в София или Варна.

Кой е Тервел:

Укрепва съюза между българи и славяни, създаден от кан Аспарух при основаването на държавата ни;

Защитава делото на баща си с няколко успешни военни кампании срещу Византия, довели до подписването на мирния договор от 716 г. с император Теодосий III, с който България за втори път е призната като равноправен международен партньор и субект;

Разширява по мирен път страната ни на юг и укрепва нейните граници във всички посоки;

Преценя изключително мъдро ситуацията и подава ръка на стария си враг Византия в най-тежкия за нея момент – обсадата на Константинопол, от огромната армия на Арабския халифат, водена от непобедимия до тази война емир Маслама;

Повежда войната срещу арабите с изключителна стратегическа военна мисъл и в многобройните сражения да им нанесе такива загуби, че да принуди Арабския халифат завинаги да се откаже от плановете си за завладяване на Европа;

Спасява Европа от ислямизация, признато от всички европейски и световни историци,

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви