Байдън предава временно властта на Харис

Американският президент Джо Байдън ще прехвърли за кратко властта на вицепрезидента Камала Харис, докато той се подлага на „рутинна колоноскопия“ в Националния военен медицински център на Уолтър Рийд. Това съобщи Белият дом, цитиран от ABC News.

Президентът е заминал рано днес към медицинския център в предградията на Вашингтон за първия си рутинен физически преглед като президент. Прессекретарят Джен Саки заяви, че Байдън ще бъде под упойка по време на процедурата. И ще прехвърли властта на Харис.

Медицинската процедура се състои един ден преди 79-ия рожден ден на американския президент, предава Ройтерс.

Байдън ще премине годишния си преглед в медицинския център „Уолтър Рийд“ в Бетезда, щата Мериленд. Това каза Саки и добави, че подробности ще бъдат огласени след това.

По график президентът трябва да се върне в Белия дом по-късно днес, за да продължи да изпълнява президентските си задължения. Сред тях е и церемониалното помилване на пуйки в навечерието на Деня на благодарността. После Байдън ще замине за родния си щат Делауеър за двата почивни дни.

На 78 години Байдън е най-възрастния човек, поел поста президент в историята на САЩ. Макар да има спекулации дали той ще се кандидатира за втори мандат през 2024 г., Байдън каза, че очаква да се кандидатира отново заедно с вицепрезидента Камала Харис.

Това временно прехвърляне на властта е заложено в Конституцията на САЩ, като подобна процедура е извършена пред 2002 и 2007 година по време на управлението на Джордж Буш.
.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви