Може ли да се прави и опасно ли е това?

Понякога шофьорите се сблъскват със ситуация, когато на таблото пред тях светва лампата на маслото, а те нямат за доливане. Опитните водачи са се запасили предварително, докато а останалите са изправени пред избор да продължат да шофират или все пак да намерят масло. То обаче може да бъде различно и тогава се стига до смесване на два различни вида. Може ли да се прави и опасно ли е това?

Да оставим настрана теорията на конспирацията и твърденията, че забраната за смесване на масла е просто маркетингов трик на производителите на смазочни материали, продиктуван от желанието за печалба. Всяко моторно масло се състои от основа и комплекс от добавки, които му придават определени свойства. По-просто казано – смесването на различни масла представлява конфликт на тези компоненти един с друг.

Това може да повреди двигателя. А това ще се отрази на джоба на собственика, който е налял неправилното масло.

Въпреки това, някои производителите посочват, че все още е разрешено смесването на различни двигателни масла. Това обаче трябва да става само в екстремни случаи, когато съществува риск от повреда или дори изхвърляне на двигателя поради липса на смазка. При това трябва да спазвате редица прости правила.

„Има начини за намаляване на риска от увреждане на двигателя от смесване на моторни масла. Но нито един от тях не е на 100% сигурен“, категорични са експертите. И обясняват какви са причините за това. Основният проблем, който може да възникне при добавяне на друга марка масло, е химическа реакция между добавките. А причината е, че при смесването се нарушава баланса на веществата, дори при маслата на един и същи производител.


Първата опасност е от замърсяване на двигателя. Полученият състав от смесване на масла може да причини коксуване на пръстените и отлагания от шлака. Втората е, че някои от компонентите на лубриканта могат да се утаят, което ще намали неговата ефективност. А третата – вискозитетът може да се увеличи и маслото ще се свива, запушвайки каналите, през които трябва да циркулира.

Всичко това най-вероятно ще се случи, ако собственикът на автомобила смесва различни видове масла.

Например минерални и синтетични. Дори добавяне на масло от същия вид, но на друг производител, вероятно също ще завърши с неуспех. И което е още по-важно – веднага след подобен експеримент трябва да се смени маслото на двигателя.

Трябва да се знае още нещо – при пълна смяна на маслото около 10% от напълнения обем винаги остава в двигателя. Това количество – в зависимост от размера на двигателя е между 0,35 и 0,8 литра, не би трябва да повлияе върху свойствата на смазката.


Основното, което трябва да се знае, че качеството на моторното масло не бива да се намалява при доливане. Не можете да излеете полусинтетика в синтетика, а минерално – в полусинтетика. И още повече – минерално масло в синтетично. Същото се отнася и за лубриканти за различни видове превозни средства – например, да сипете в колата си масло за камион.

Също така – не смесвайте масла в големи пропорции. Долейте с не повече от 15% друго двигателно масло. Най-добрият избор за доливане може да бъде масло от същия производител и подобен вискозитет. Например, можете да добавите синтетика 5W40 към синтетика 5W30. Изберете продукт, който да е по клас и характеристики. Всъщност, съгласно изискванията на API и ACEA, сертифицираните масла от един и същи клас трябва да са сходни по състав и свойства. Ако все пак трябва да добавите моторно масло, избягвайте високи натоварвания на двигателя и високи скорости по време на шофиране.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви