Ваксини
Космически печалби

Ново прочуване на Народния алианс за ваксини (People’s Vaccine Alliance) показва, че компаниите зад две от най-успешните ваксини срещу COVID-19 – Pfizer, BioNTech и Moderna, изкарват общо 65 000 долара на минута благодарение на своите препарати, съобщи Оксфам.

Тези компании са продали по-голямата част от ваксините си на богати страни, пренебрегвайки държавите с по-ниски доходи.

Според проучването по-малко от 1% от дозите на ваксината на Pfizer и BioNTech са стигнали до бедни страни, докато при Moderna процентът е 0,2. В същото време 98% от хората в страните с ниски доходи не са напълно ваксинирани.

„Pfizer, BioNTech и Moderna използват монопола си, за да дадат приоритет на най-изгодните от финансова гледна точка договори с богатите държави, изоставяйки по-бедните страни“, коментира Мааза Сейум от Африканския алианс за ваксини на народа.

Въпреки че са получили публично финансиране от над 8 млрд. долара, трите корпорации отхвърлят призивите за трансфер на технология и ноу-хау с производители в страните с ниски и средни доходи, чрез Световната здравна организация.

Този ход би могъл да увеличи глобалните доставки и да спаси милиони животи. В случая с Moderna отказът от споделяне на технология идва на фона на натиск от Белия дом.

На база на публикуваните от компаниите финансови резултати, Народния алианс за ваксини изчислява, че Pfizer, BioNTech и Moderna ще реализира тази година печалба преди облагане с данъци от 34 млрд. долара долара, което е над 1000 долара на секунда, 65 000 долара на минута или 93,5 милиона долара на ден.

По време на пандемията тези три комапнии са създали пет нови милиардера с общо богатство от 35,1 млрд. долара.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви