Citroen саботира германците

През 2019 година Citroen чества своята стогодишнина. И това е повод да се припомнят най-различни страници от славната история на френската марка. За една от най-мрачните напомня Алесандро Ренесис в DriveTribe.

По време на Втората световна война големите индустриални компании във Франция са принудени да работят за германската армия. Citroen не е изключение – фирмата прави за вермахта транспортни камиони като Т45. Но шефът на Citroen Пиер-Жюл Буланже не иска да помага на онези, които смята за окупатори на Франция.

Буланже, който е участвал в Първата световна война като авиофотограф и е награден за службата си с Ордена на почетния легион, измисля прост, но гениален план, за да саботира германците.

Под дълбока тайна той нарежда на монтьорите си просто да преместят маркера за маслото малко по-долу на пръчката. Така че камионите непрекъснато да карат с недостатъчно масло, без германците да могат да го разберат. Това, разбира се, скоро води до блокирали двигатели.

Буланже дори не се преструва, че сътрудници – през целия период на окупацията той категорично отказва да се срещне с Фердинанд Порше, бащата на германската автоиндустрия, и настоява да общува с германци само чрез посредници, никога лично. След войната са разсекретени списъците на Гестапо с „врагове на Райха“, които при евентуално съюзническо нашествие във Франция е трябвало незабавно да бъдат арестувани. Буланже е сред първите имена.

Прототипът TPV, от който после се ражда прословутият 2CV

Мениджърът, чиято кариера тръгва от Michelin, има и друг огромен принос към Citroen – той замисля проекта за „много малък автомобил“ – tres petit voiture, или TPV – който по-късно се превръща в легендарния 2CV. Буланже остава начело на компанията до смъртта си в катастрофа през 1950

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви