Тихомир Янакиев
Тихомир Янакиев

Г-н Янакиев, след изборите подадохте оставка от поста си зам. Председател на областния съвет на БСП. Защо направихте това?

Да, подадох оставка и като член на областния съвет. Направих го заради катастрофалните резултати на БСП на парламентарните избори както в страната, така и в Бургаска област, както и в Созопол. Четвърта политическа сила за мен е точно това – катастрофа. Не искам да обвинявам никого, но да си подам оставката за мен е морален акт, поемане на отговорност. Защото като член на областния съвет и на предизборния щаб е трябвало да свърша някаква работа, което очевидно не се е случило. Това показват резултатите. За това е логично, когато не си си свършил работата, да се оттеглиш.

Имаше хора, които ме обвиняваха, че бягам. От какво? Години казвам какво трябва да се направи, но то не се случва. Опитвам се поне в община Созопол да работим, но не може да сме като една бяла лястовица в цялата страна. На мен това не ми харесва. Аз съм социалист по убеждение, но виждам, че нещата в партията не вървят добре. Затова трябва да дойдат нови, млади хора, които да имат енергия, креативни идеи, с които да привлекат хората.

Кои са проблемите на БСП?

Един от големите проблеми на БСП в момента е, че тя не успява да спечели доверието на хората. Да я припознаят като силата, която можеше да помете ГЕРБ, да бъде устойчива и да отговори на техните очаквания.

Вторият проблем е на всички партии – те са загубили своята идейна основа. Някои от тях са се превърнали в корпорации или групички по интереси. Няма ги идеите, с които навремето са били създавани тези партии, и особено БСП. Преди сто и повече години тя не е била създадена за защитаване на някакви икономически интереси, а с идеята да защитава работническата класа. За някои това може да изглежда смешна отживелица, но за мен не е. Всяка партия, която се обявява за лява или дясна, трябва да има някаква идейна основа, на която да стъпи и с политиките, които обявява, трябва да защитава интересите на някаква класа.

Корнелия Нинова също обяви, че подава оставка. Това ще промени ли нещо в партията?

Това е личен морален жест на г-жа Нинова. До колкото разбрах, до конгреса през януари ще изпълнява функциите си. Все пак партията не може да остане без ръководство в момент, в който трябва да се водят преговори за съставяне на правителство, да се подписват коалиционни споразумения. Би било безотговорно всички да хвърлят оставка в този момент и да няма с кой да се преговаря. От тази гледна точка одобрявам удължаването на срока на оставката, но моето мнение е, че БСП на всеки избори губи хора.

Мен, лично, това ме боли, защото в своята работа се стремя да работя почтено и да оправдавам доверието на хората, да бъда отворен към тях. Затова тези  резултати ме обиждат. Каквото се случи горе, това се пренася и на ниво общини. БСП има голяма структура и преди имаше партиен живот. Сега сме се превърнали в четвърта сила. Даже не ми се коментират резултатите на ДПС. Обидно ми е.

Според Вас, новата конфигурация на парламента и евентуалното коалиционно правителство без ГЕРБ, ще бъде ли в полза на община Созопол?

Още не може да се каже. Ще трябва да им видим платформите, политиките. Като се абстрахираме от „крадци“ и „разбойници“, което се говори в някакъв момент за всеки, който управлява, мисля, че всяко правителство трябва да прави така, че да облекчава живота на хората и да работят добре с общините.

Дори и по времето на ГЕРБ се опитвахме да работим. Беше трудно, предвид ковид ситуацията, но все пак за година и половина, откакто съм кмет, работихме добре. Мисля, че усилията на правителството трябва да са насочени към работа с общините. Към всички общини. А не да се фокусират финансови ресурси само в определени общини и да се неглижират други.

Имаше ли такова нещо за Созопол?

Аз не мога да кажа, че съм бил неглижиран, защото още първата година от управлението ми, успяхме да издействаме 1,7 млн.лв за пътя между селата росен и Равна гора. Така че, надявам се и новото правителство да е обърнато с лице на общините, да работи с кметовете и да решава проблемите на хората.

От много време се говори за децентрализация на общините. Работата с общините не е само да им дадеш едни пари. Има много други проблеми, които трябва да се решават, като една част от тях минава и през финансовата децентрализация.

Созопол в момента работи с план за финансово оздравяване, което е един вид валутен борд. Министерството на финансите гледа бюджета, казва кое е добре и кое – не. Следващата година ще излезем от този борд и ще можем да дишаме малко по-спокойно.

 

Какво е свършила общинската администрация на Созопол и какво предстои през следващата година, очаквайте в продължението.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви