Динозаврите са живели от другата страна на галактиката

Времето, което дели прочутата египетска царица Клеопатра от първото телевизионно реалити шоу е по-малко, отколкото времето, което я дели от издигането на пирамидите в Гиза. И още: Оксфордският университет е по-стар от империята на Ацтеките. Оксфорд започва да обучава студенти през 1096 година, а империята на ацтеките се оформя около 1300 година. Всъщност, той е по-стар и от още много империи. Колкото до динозаврите, е, ще стигнем и до тях.

Примерите, които объркват усещането ни за времевите мащаби са много. Но ето и още един, който е дело на учен от NASA. В акаунта си в Twitter д-р Джейси Кристиансен прави следното заключение. По времето, когато динозаврите са господствали на Земята, те са се намирали от другата страна на лудешката ни галактика.

В наши дни всички знаят, че точно по начина, по който Земята обикаля около Слънцето, така и самото Слънце, заедно с планетите от неговата система, обикаля около центъра на галактиката.

Движим се със скорост от около 828 000 километра в час. И от ядрото на Млечния път ни делят около 28 000 светлинни години.

Спестете си припомнянето на точното значение на числото „пи“ и изчисленията на скорости. Приблизително 230 милиона години (резултатите, ако се отчитат множество други фактори, варират между 225 и 250 милиона години) са необходими на Слънчевата система, за да направи една обиколка по орбитата си около галактическия център. Това си е доста време.

И за да стане още по-объркващо за възприятията ни по отношение на времевите мащаби (а може би е по-малко объркващо – решете сами), това означава, че много от видовете динозаври са живели „от другата страна на галактиката“. Защото по това време Земята наистина се е намирала на противоположната, спрямо сегашното ни местоположение, страна.

Нещо повече: от времето на плезиозаврите (всъщност, не точно динозаври, а по-скоро големи плаващи влечуги) до събитието, което довежда до изчезването на всички динозаври, Слънчевата система е изминала около три четвърти от пътя на една обиколка около центъра на Млечния път.

Астрофизикът от NASA д-р Джейси Кристиансен, ясно заявява, че ерата на динозаврите е до-о-о-ста продължителна.

Например, между стегозаврите и появата на Тиранозавър рекс има повече време, отколкото между същия тиранозавър и появата на човешкия вид.

„Галактическата археология винаги ми е била интересна. Но не мисля, че точно подобни примери са замисъла, вложен в това наименование“, пише д-р Кристиансен в свой коментар. „Знаехте ли, че динозаврите са живели от другата страна на галактиката?“

Разбира се, д-р Кристиансен уточнява, че това са разсъждения за забавление в свободното време. Няколкото часа, отделени за тях, не са част от някакъв научен проект на NASA, който цели търсенето на някакви „космически динозаври“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви