Украйна узаконява снимане на нарушители

Това е много любопитна новина за всички пешеходци и дори шофьори, които се чувстват отговорни за безопасността и сигурността на участниците в движението. Сега ситуацията придобива много сериозен обрат, но за съжаление не у нас, а в Украйна. Там украинските служители на реда ще награждават свидетели на нарушения на пътя директно в материална форма.

Това става благодарение на предложение за изменение на законопроекта № 5798, който предстои да бъде гласуван от парламента на Украйна. Така, ако законовите изменения бъдат приети, очевидец ще получи 10% от глобата, платена от нарушителя, за изпратеното видео или снимка, потвърждаваща незаконните действия на нарушителя.

Нововъведенията да бъдат разширени само до някои видове нарушения на движението:
-преминаване на червен светофар;
-пресичане на плътна разделителна линия;
-нарушения на правилата за паркиране;
-нарушаване на правилата за преминаване през жп прелез и кръстовище;
-напускане на местопроизшествието..

Авторите на документа твърдят, че подобни норми отдавна съществуват в западните страни и са доказали своята ефективност /доста съмнително!/. Ако законопроектът бъде подкрепен от депутати, видеата от нарушението ще бъдат разглеждани от полицията. Според нас не е зле някои от бъдещите депутати, които избираме сега, да предложи подобен законопроект и за нашата територия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви