Новите коли ще поскъпват

Автомобилната индустрия вече повече от година се бори с недостига на полупроводници. Проблемът с доставката на микрочипове – основен компонент за новите автомобили, причинява огромни смущения в глобалното производство. И следователно – оказва влияние върху продажбите. Тази криза обаче може да не е единственото „наследство“ от пандемията и смущенията от 2020 година.

За да разберем влиянието на покачващите се цени, трябва да разберем принципа на това как се прави автомобил. Всеки, който си мисли, че колата е „само купчина ламарина на четири колела“, греши. Технологичният напредък от последните години направи новите автомобили по-безопасни, леки, по-малко замърсяващи, но и много по-сложни.

Стоманата все още представлява над 80% от теглото на автомобила. И се използва за каросерията, шасито, колела, двигател, врати, капак на двигателя и на багажника. За направата на един автомобил с 5 врати да нужни около 900 кг стомана. Факт е, че все повече и повече нови коли са направени от алуминий. Той предлага същите качества като стоманата, но тежи с 50 кг по-малко. Използването му се е увеличило с 80% през последните години. И освен за каросерията, този метал се използва за много компоненти на блока на двигателя.

Магнезият е с 33% по-лек от алуминия и се използва за определени части на каросерията или (при по-спортни модели) за намаляване на теглото на джантите и подобряване на динамичното поведение на автомобила. Това е последвано от композитни материали като пластмаси, които са от съществено значение за някои панели на каросерията и за интериора. Те представляват 8% от общото тегло на автомобила.

Списъкът на суровините не свършва дотук. В по-малка степен

са необходими много други материали за сглобяването на новите автомобили.

Някои от тях са все по-редки и следователно все по-скъпи. Най-известните и най-широко използвани са въглеродни влакна, титан и литий. Въглеродните влакна всъщност не са суровина, тъй като преминават през различни индустриални процеси, но се използват широко в каросерията на спортни модели заради своята здравина и лекота.

Свойствата за разсейване на топлината на титана са полезни, за да направят някои компоненти – като изпускателната система, клапаните и валовете по-здрави и по-ефективни. И накрая – литият е една от ключовите съставки в акумулаторите за електрически автомобили. Оловото (присъстващо в някои алуминиеви джанти и батерии), мед и злато (присъстващи в електрическите вериги) и два изключително редки елемента – родий и паладий, допълват набора от редки и скъпи материали, присъстващи в новите автомобили. Използвани в малки количества, последните се намират в катализаторите и се оказват дори по-скъпи от златото.

Всичко това ни довежда до същността на въпроса – ценообразуването. Според данни на Trading Economics, през миналата година цените на почти всички стоки са се увеличили. С колко точно е трудно да се изчисли, защото това се случва непрекъснато, а освен това стойността им се пресмята в различни мерни единици или валути.

Въпреки това, вече се забелязват някои тенденции.

Стоманата е нараснала с 19% спрямо същия период на 2020 година и сега се търгува на ниво, постоянно по-ниско от пика си миналия септември. Алуминият е на най-високото си ниво от 2011 година и се е увеличил с 36% миналата година, докато магнезият достигна рекордно ниво през септември и сега е почти четири пъти по-скъп от средния за последните осем години.

Златото и медта също достигнаха най-високите си нива от 2011 година, като първото (за щастие) спадна с 4% от началото на годината, а второто се повиши с 24%. Оловото остава стабилно през последните месеци, но се е увеличило с 28% през последните 365 дни, докато паладият е два пъти по-скъп от 2018 година, със средна цена от над 2000 щатски долара за унция.

Титанът (който също се използва предимно в авиационната индустрия) се върна към растеж, отбелязвайки рекордни стойности от 2013 година. Родият е в спад, но остава най-скъпият метал, използван в автомобилите, с оценка от около 14 000 долара за унция. И накрая, има и случая на литий, който се използва все по-често с появата на електрическия автомобил, който се е увеличил с 400% от последното тримесечие на 2020 година.

Какви са последствия за клиентите? Как всичко това ще се отрази на автомобилния свят? Все още е трудно да се каже, но изглежда вероятно увеличението на тези производствени разходи може да доведе до по-висока цена в крайна сметка за клиентите. Производителите (както всеки друг бизнес) със сигурност не възнамеряват да намалят рентабилността на всеки модел. Затова и увеличението на разходите да бъде придружено от повишаване на цените, както на електрическите, така и на конвенционалните автомобили.

Колко голямо ще бъде това увеличение?

Все още няма достатъчно данни за изчисляване на точна средна стойност, но като сравняваме цената на нова кола днес и нейния еквивалент в рамките на година или две, би трябвало да има разлики, които няма да бъдат от полза от портфейлите на клиентите.

automedia.investor.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви