Лукойл
Лукойл е монополист

Комисията за защита на конкуренцията обяви, че групата „Лукойл“ извършва злоупотреба с господстващо положение. Това е показала проверка на комисията на проблеми, свързани с достъпа до данъчни складове, се казва в съобщение на институцията.

Във връзка със свое производство, КЗК е проучила поведението на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл България“ ЕООД във връзка с ограничаване на достъпа до данъчни складове и транспортна инфраструктура.

Комисията е установила, че група Лукойл притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, която я прави господстващо предприятие на пазара на съхранение на автомобилни горива.

Заключението е, че дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение чрез съвкупност от действия, изразяващи се в непредоставяне на услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничаване на достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива.

От КЗК смятат, че разглежданите практики създават пречки пред вноса на горива в страната и следва да се квалифицират като едно нарушение, тъй като са насочени към един и същ антиконкурентен резултат.

Посочва се, че действията ограничават конкуренцията още на първото ниво по веригата на реализация на нефтопродуктите – при производството и вноса, което позволява поддържането на лидерската позиция на група Лукойл и на следващите нива – търговията на едро и дребно.

„Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да доведе до пренасочване на търсенето към горива с местен произход, т.е. тези на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Това намалява избора на търговците на едро и съответно се прехвърля надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в крайна сметка върху потребителите“, е заключението на комисията.

„Поведението представлява злоупотреба с господство, както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз,

тъй като ограничавайки вноса на територия на страната, може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки“, е заключението на КЗК. В съобщението от комисията се уточнява, че групата Лукойл има 60 представи писмени възражения по предявените твърдения.

КЗК намира, че са нарушени чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията и чл. 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

В правомощията на комисията е да наложи имуществена санкция в размер до 10 на сто от общия оборот за предходната финансова година на предприятие или сдружението на предприятия.

По-рано през седмицата се разбра, че KЗК e oбpaзyвaлa пpoизвoдcтвo cpeщy пeтpoлнaтa ĸoмпaния „Лyĸoйл Бългapия“ зa злoyпoтpeбa c мoнoпoлнo или гocпoдcтвaщo пoлoжeниe пo cигнaл oт „ОМV Бългapия“. Не е ясно дали нарушенията са установени в рамките на работата по тази жалба.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви