Българската федерация по художествена гимнастика има огромно желание да направи Гран при турнир в зала Арена Бургас. В него ще участват най-силните състезателки от цял свят.

Това заяви президентът на БФХГ Илиана Раева, която днес е на посещение в града ни. Тя се срещна с кмета Димитър Николов, с когато са обсъдени възможностите за провеждане на мащабното спортно събитие. Раева също така ще посети и вече почти готовата зала, за да се увери какви са нейните възможности за домакинство.

Тя разкри пред репортери, че турнирът ще се проведе 19-21 август 2022 г. Необходимите финансови параметри за провеждането му са около 200 000 лева. Градът домакин поема и разходките за настаняването и храната на всички, които са в схемата на Гран при. Има само 5 такива турнира – в Русия, Испания, Израел, Чехия и България.

„Това ще бъде едно изключително събитие за Бургас, защото тук ще дойдат най-големите звезди на световната художествена гимнастика. Това ще бъде свързано и с отбелязването догодина на 70-години на Българската федерация художествена гимнастика. Турнирът в Бургас ще се проведе три седмици преди Световното първенство в София и тук ще бъде сериозна спирка. Надявам се бургазлии да останат много доволни от това, което ще направим като организация, съвместно с клубовете в Бургас, с които много добре работим. Градът вече има своята олимпийска шампионка Стефани Кирякова, има и участие в сегашния национален отбор и при девойките“ , поясни тя.

Раева бе категорична, че е време Бургас да бъде домакин на голямо спортно събитие в един спорт, който последните 10 години е един от най-успешните за България. Тя поясни, че е срещнала и изключителна подкрепа от кмета Димитър Николов.

Доколко знам залата е почти готова и остават само бюрократичните неща, свързани с нея. От федерацията ще помагаме с всички сили за завършването й. Доколкото разбрах нещата зависят от Министерството на спорта. Тази зала ще бъде едно огромно богатство за всички спортове. Тя е по-голяма от Арена Армеец, където се правят постоянно събития. Арена Бургас може да се превърне в спортен център за България. Могат да се провеждат и тренировъчни лагери дори на нашите конкуренти от други страни, на които ще има трябва място за аклиматизация. Възможно най-бързо трябва да се позволи залата да функционира“ , каза още президентът на БФХГ.

2 КОМЕНТАРИ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви