Добавка за двигател парализира цяла дърлжава

Южнокорейските водачи на автомобили панически се запасяват с добавка тип AdBlue, използвани в дизеловите автомобили за намаляване на вредните емисии. Но все по-често на бензиностанциите няма сместа от карбамид (урея) и вода. Тя се впръсква успоредно с горивото, за да неутрализира азотните окиси и други вредни вещества.

Причината за паниката и недостига се крие в Китай. Той осигурява около 97% от доставките на карбамид за Южна Корея. Заради поскъпването на природния газ, който се използва в процеса, китайските власти ограничиха сериозно износа на суровините за AdBlue. По този начин се справят с търсенето на огромния вътрешен пазар. И буквално оставиха цяла държава „на сухо“.

Дизеловите автомобили представляват около 40% от общия автопарк в Южна Корея. А от 2015 година законодателството задължава колите с такива двигатели да използват добавки за контрол на вредните емисии. А цените на карбамида са скочили с пъти – докато 10-литрова туба е струвала около 7,5 евро, в онлайн магазини вече се предлага дори за 88 евро. Но и там все по-често има изчерпани количества.

Пред Ройтерс, местен търговец на горива се оплака: „Не мога да шофирам своя SUV-автомобил, но да речем, че имам алтернатива. Но какво ще стане ако камионите, пожарните и линейките спрат? Моят автомобил използва около 15-20 литра за пробег между 3000 и 5000 км,

но при тежкотоварните автомобили разходът на добавка е доста по-голям.

И освен да намали потреблението на дизел, ситуацията може да стане доста лоша“.

Кризата с карбамидовите добавки принуди президентската администрация на Южна Корея да започне дипломатически консултации с производители като Китай, с цел осигуряване на адекватни доставки. Диверсификацията на доставките няма да е много лесна за страната, която е прекалено зависима от Поднебесната империя.

Високопоставен служител от администрацията е заявил пред Ройстерс, че има подписан договор за урея с Русия, който ще започне да се изпълнява от януари 2022 г. Но той ще осигури едва 10% от нужното количество от тази добавка.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви