Опции на старо, които са

Всяка предлагана от производителя опция за превозно средство има определен ресурс, след който се налага нейната замяна или ремонт. Много от важните системи в автомобила не са трудни за поправка, като тя дори може и да не струва много скъпо. Има обаче опции – елементи и системи от допълнителното оборудване. Те след няколко години експлоатация се превръщат в сериозна тежест за джоба на собственика. Техният ремонт или замяна с нови не само е много скъп, но и сложен, което прави още по-неприятни.

Експертите от изданието Auto.Mail посочват 5 такива опции, които е добре да бъдат избягвани при покупката на употребяван автомобил.

Панорамен покрив

Панорамният покрив е една от най-модерните опции през последните 15 години.

Производителите на автомобили възстановяват покривната конструкция, за да поберат големи стъклени панели, които в някои случаи са с много сложна конструкция от плъзгащи се секции. Има по-прости решения, които включват само електрически люк и защитни завеси.

В продължение на 10 години тези устройства работят добре, но след това водачите на люка се износват, гумените уплътнения изсъхват и се напукват. В крайна сметка резултатът е един и съща – люкът спира да работи и блокира. Поправката е твърде скъпа, защото включва демонтаж на цялото устройство.

Водата попада в уплътненията и достига метал, който започва да ръждясва. В резултат на това под тапицерията могат да се образуват петна от корозия. Освен това с панорамен покрив през зимата е студено, а през лятото интериорът става много горещ под слънцето. Освен това панорамният покрив лесно се поврежда в случай на авария и преобръщане.

Нископрофилни гуми
Често на седани или SUV-модели можете да видите джанти с размери 18, 19 и 20 цола. Всички тези колела са оборудвани с нископрофилни гуми, които осигуряват добро управление на сух и равен асфалт. Те обаче крият и много неудобства, тъй като са по-твърди. При някои употребявани автомобили този тип тип гуми са поставени умишлено, за да бъдат скрити сериозни проблеми с окачването. Просто старият собственик е решил да спести от ремонт. Освен това, тези колела са много по-тежки от стандартните с високопрофилни гуми.

Трябва са има предвид още, че тежките джанти допълнително натоварват повече елементите на окачването по време на шофиране.

Нископрофилната гума поглъща слабо енергията на ударите от дупки и неравности на пътя, което съответно уврежда почти всички детайли на окачването, а те не са никак евтини.

Роботизирана кутия с мехатроник
Колите с прости евтини роботизирани скоростни кутии с един съединител и мехатроник са лош вариант за закупуване на старо. Първо, при тях съединителят обикновено изкарва не повече от 50 000 км. И второ – мехатроникът (устройството, което отговаря за превключване на предавките) не е никак надежден. Той прегрява без видима причина и без да дава признаци за това, което означава, че автомобилът ви просто ще ви остави някъде на път.

Чип-тунинг
Автомобилните производители достигат определена мощност при своите двигатели, за да може те да отговарят на екологичните стандарти. След това идват тунинг-фирмите, които увеличават тези показатели за кеф на собственика. За да не пречи, катализаторът се премахва от изпускателната система и силовият агрегат вече отговаря на стандарт Евро-2, като се препрограмират датчиците на всмукателната система и на системата за приготвяне на сместа, която изгаря в мотора.

Резултатът от всичко това е, че двигателят започва да работи в ненормални режими, появяват се отлагания в горивните камери и върху клапаните, а ресурсът на самия мотор намалява. Всичко това означава, че двигател с чип на 150 000 км може бъде в по-лошо състояние от нормален агрегат на 300 000 км. Сами преценете дали тази е сред необходимите ви опции.

Въздушно окачване
Въздушното окачване осигурява висок комфорт при пътуване, тъй като колата стои стабилно на пътя. То обаче рядко изкарва повече от 150 000 км, което означава, че срокът му на експлоатация е не повече от 7-8 години. Големите въздушни маншони са капризни и може да излязат от строя н най-неподходящия момент. Затова и конвенционалното окачване е по-доброто решение. Да не говорим, че при някои модели смяната на въздушното окачване може да бъде дори по-скъпа от стойността на самия автомобил.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви