Заведенията затварят

Две седмици след въвеждането на „зеления сертификат“ 94 на сто от ресторантьорския бранш е поставен на колене. Това се казва в позиция на Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ и Съюза на заведенията в България /СЗБ/.

„Условията по въвеждането му, нямащи нищо общо с това, което бе обещано от служебното правителство към бизнеса, вече принудиха хиляди собственици в цялата страна да затворят своите обекти“, твърдят от бранша.

Двете организации припомнят, че над две трети от представителите на бизнеса са настоявали в национално допитване за издаване на сертификати при положителен тест за антитела, за безплатни тестове, въвеждане на „зелени сертификати“ за всички търговски обекти, държавни и общински служители, „зелените сертификати“ да важат, когато страната ни е в тъмночервена зона на заболеваемост, както и за решаване на проблемите с хора, на които заради придружаващи заболявания, не е препоръчително поставянето на ваксина.

От двете организации напомнят, че предложенията не са били приети и настояват за спешни действия от страна на държавата.

От БАЗ и СЗБ посочват, че няма да организират протест седмица преди изборите, за да не бъде определен като политически.

„Знаете ли как звучи това в ушите на собственик на фалиращо заведение? Знаете ли как звучи това в ушите на барман, сервитьор, готвач? Цинично, разбира се! Никога повече не си позволявайте да квалифицирате протести на бизнеса, протести с конкретни икономически искания, като политически“. Това пише в позицията на бизнес организациите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви