Непрекъснато искам да се срещна г-н Радев и да обменим някои мисли пред хората, за това как да излезем от политическата криза, за да можем след това да се справим с всички други. Отправям тази покана вече 20 дни и не получавам отговор. Сега отново отправям поканата си към него по следния начин: Г-н Радев, утре по програма трябва да бъдем в Хасково. Разбирам, че и Вие утре ще сте там. Съдбата ни среща. Нека да отидем в залата на БТА в Хасково и да проведем най-после този дебат.

Това обяви кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, който днес е на посещение в Бургас. Той бе придружен от кандидата си за вицепрезидент полк. Невяна Митева, водача на листата на ГЕРБ-СДС в областта Любен Дилов-син, кандидатите за депутати и кмета на Бургас Димитър Николов. Кандидат-президентската двойка представи своята предизборна програма пред изпълнената със симпатизанти градинка до Часовника.

Бургаският кмет Димитър Николов се справя с управлението на града. Но има други хора в държавата, които не се справят с това да обединяват групите, които трудно се разбират, а по скоро допринасят за това, те да се разединят още повече. Преди месец опитахме да изложим 5-6 главни приоритета, свързани с националното достойнство във външната политика, с икономиката на знанието, с енергетиката, здравеопазването, образованието, с боеспособността на армията. Тогава не подозирахме колко тези теми ще се окажат важни и в колко от тези области ще изпаднем в криза“ , каза проф Герджиков.

Той бе категоричен, че кризата в здравеопазването трудно може да се преодолее, след като управляващите са допуснали такова разделение между българите. Кандидатът за президент поясни, че здравната криза преминава в образователна, след като университетите и училищата са затворени. Според него още по-лошо е положението с ценовата криза.

На няколко места се срещахме с ръководители на предприятия, които ми споделиха, че фалират, защото цените, на които продават, са фиксирани по договори, а в същото време цената на електроенергията расте всеки месец. Те не само, че трябва да платят няколко пъти по-скъп ток, но и дори не знаят колко трябва да платят. Те имат два изхода – да фалират или да увеличат рязко цените на производството си. Така за обикновените българи цените ще се вдигат до Нова година, а след това ще се вдигне цената на тока. Тази ситуация вече изпреварва и здравната криза. Тя пък се дължи на това, че в продължение на 6 месеца служебното правителство не взе необходимите мерки. Това си пролича особено в първите 3 месеца, когато смятаха, че единственото, което трябва да вършат, е да ругаят предишното управление“ , обяви той.

Според него сегашните управляващи са застигнати от различни проблеми, с които те не са успели да се справят през лятото – не са подготвилите болниците, не са закупили щадящи тестове и други. Служебното правителство действало хаотично и се опитвало неуспешно да спаси положението в страната.

Здравната криза ще ни се види като нищо след още 6 месеца, когато ще ни настигнат резултатите от ценовата криза, която ще се превърне в икономическа. Как да работи едно предприятието, на което цената за електричество се вдига всеки ден, което е частично затворено заради здравната криза и което не може да предвиди нищо през следващите месеци. Служебното правителство не свърши нищо за пандемията и сега берем плодовете от това. Сега те не вършат нищо за ценовата криза и скоро ще берем горчивите плодовете и за това“ , каза още кандидатът за президент.

Проф. Герджиков обяви, че ако бъде избран за президент, то той няма да внася допълнителни раздори между партиите. Няма да се опитва да осуети създаването на редовно правителство, защото за него няма по-важно в момента от това страната да излезе от политическата криза. Тя може да се преодолее с работещ парламент и кабинет.

„Ще направя всички възможно, не с формални консултации, а със загриженост и дълги разговори, да излезем от кризата. Ако бъде избран за президент редовно правителство ще има„, обяви той.

Кандидатът за вицепрезидент полк. Невяна Митева с тъга призна, че пред страната ни стои тежка зима. Пред симпатизантите си тя обяви, че вярва в мъдростта и разума, в рационалното мислене на българите, които не се поддават на лъжливото говорене.

Те виждат в наше лице хората, които ще им подадат ръка точно, когато имат нужда от това. С проф. Герджиков вървим град след град и знаем, че благата дума е по-силна от всички клевети, които се сипят срещу нас. Вярвам в силата на българката, защото тя заслужава да се чуе нейния глас, защото скромната й дума е толкова тежка и на място в най-тежките моменти. Тя винаги е заставала до своите силни мъже. Няма да призовавам да гласувате за нас, защото знам, че ще го направите, защото вие сте тези, които ще решите бъдещето на всички нас“ , заяви тя.

Водачът на бургаската листа на ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син сподели от своя страна, че проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева са две личности, на които изключително много залага и има доверие.

С проф. Герджиков се познавам от студентските години и мисля, че той е точния човек, в точното време, на точното място. Няма как да се справим, с която и да е криза, без да се справим с политическата. Това е като всички да сме в една лодка, която е блъскана от вълни, няма гориво, няма храна, половината екипаж е болен, а в същото време капитана, мичмана и боцмана се бият от сутрин до вечер. Тази лодка не може да стигне до пристан“ , заяви Дилов-син.

Той бе категоричен, че сега на страната ни са нужни личности и хора, които са способни и разбират каква е функцията на президентската институция.

Мисля, че проф. Герджиков е изключително подходящ. Колегите от образователните среди знаят колко трудно се управлява един университет с 16 факултета. Това е все едно да управлявате конфедерация от 16 републики. Мисля, че и Николо Макиавели не може да се справи. Проф. Герджиков обаче вече два мандата успява да укроти тези стада от индивидуалисти и да ги накара да ходят в една посока заедно. Точно такъв човек сега е много необходим на България. Човек, който да успокои страстите. Да накара политиците да седнат на една маса, да се обединят около приоритети, да заровят томахавките, за да можем да преплуваме тежките времена, които се задават“ , завърши Любен Дилов-син.

1 КОМЕНТАР

  1. На приказки хубаво , в действителност- калпаво !? Това, да си излъчен
    за кандидат-президент от Боко Мутрата , компрометира тотално всичко !? Загубена кауза , и бадева харчене на пари !?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви