Цената на един глас в Бургаска област варира между 40 и 100 лева. Това каза директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов пред репортери.

ОДМВР-Бургас преведе редица мероприятия и полицейски операции по предотвратяване и установяване на контролиран вот. Усилията на полицията са насочени за идентифициране на лица, които възнамеряват да търгуват с гласове.

В рамките на последните дни са образувани 16 досъдебни производства в различни общини в Бургаска област – Средец 2, Бургас 8, Камено 1, Несебър 2, Карнобат 1 и Руен 2.

Формата за купуване е най-различна. От парични средства, хранителни продукти, опрощаване на кредити и други. Действията ни са много активни и ще продължат до самия изборен ден, за да може в максимална степен да ограничим едно явление“ , поясни ст. комисар Калоянов.

Освен досъдебните производства, от полицията са извършили и проверки на рискови занаяти, които могат да контролират купения вот. Проверени са къщи за микрокредити, които могат да въздействат върху длъжници. Те опрощавали една част от кредитите, с цел гласуване за определена политическа партия.

Извършени са проверки на заложни къщи и търговски обекти, доставящи хранителни продукти на версия. В рамките на последната седмица, в партньорство с НАП, са затворени 6 търговски обекта в кв. „Победа“ в Бургас.

Извършен е и много сериозен анализ за доставяне на дърва за огрев. Идентифицирани са част от местата, където гражданите все още не са получили такива. Установени са случаи, при които снабдяване е свързано с натиск върху хората, с цел контролиран вот.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви