Районна прокуратура – Бургас  наблюдава досъдебно производство, по което се разследват престъпления, свързани с претоварване на тежкотоварни превозни средства.

Правната квалификация на престъплението – предмет  на досъдебното производство е по чл. 136, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК. То касае застрашаване живота и здравето на водачите на превозните средства и на гражданите. Разследването се провежда в резултат на специализирана операция, осъществена съвместно от  Районна прокуратура – Бургас и ОД на МВР – Бургас.

В рамките на операцията са извършени 13 претърсвания на обекти в Бургас, Карнобат и Несебър.

Иззети са над 400 000 електронни записа, съдържащи номер на превозното средство, вид на товара, търговските дружества получател и изпращач и др. Иззета е и документация от пет търговски дружества – пътни  листи, товарителници, кантарни бележки, справки за превозните средства. Те касаят период от последните 12 месеца. Разпитани са и множество лица, в качеството им на свидетели.

Данните бяха съобщени пред медиите днес от прокурор Георги Чинев – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас и старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР – Бургас.

Извършен е анализ на причините, довели до всички пътнотранспортни произшествия с участие на тежкотоварни автомобили с маса между 18 и 40 тона, възникнали в бургаски регион през последните пет години.

Става дума за общо 86 произшествия, при които са загинали 17 лица, а ранените са 117. От извършените експертизи е установено, че една от причините, довела до тях е претоварването на тежкотоварните автомобили.

Установено е също така, че претоварването е и причинна за деформация и разрушаване на пътната настилка на републиканската и общинската пътни мрежи, което води до ежегодни ремонтни дейности, заплащани от съответния бюджет.

Справките показват, че през последните пет години сумите за ремонти за нарушена пътна настилка, причинена от претоварването на тежкотоварни транспортни превозни средства, възлизат на над 41 милиона лева.

Прокурор Чинев и старши комисар Калоянов добавиха се обединиха около тезата, че освен търсеното на персоналната вина, целта на провежданото разследване е и да установи начини и възможности за решаване на хроничния проблем с претоварването на тежкотоварните автомобили, които са свързани и с промени в съществуващата нормативна уредба.

Те добавиха, че през последните години на територията, попадаща в компетентността на Районна прокуратура – Бургас, разследване за  престъпление по този текст от наказателния кодекс не е провеждано.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви