Задушница
Задушница

С общоградско възпоменание ще бъде отбелязана Архангелова Задушница в Бургас. Поклонението ще започне от 10:00 часа в гробищния парк с изпълнение на траурна музика от Духов оркестър – Бургас на площадчето пред Дома на покойника.

От 11:00 до 11:30 представители на бургаското православно духовенство ще отслужат заупокойна молитва.

И тази година ще бъде спазена традицията да бъдат почетени едни от знаковите личности на Бургас.

Цветя ще бъдат поднесени на гробните места на поетесата Петя Дубарова, големия дарител Александър Георгиев Коджакафалията и композитора Георги Шагунов.

За безопасното придвижване на хората и автомобилите в района ще бъде създадена специална организация на движението от страна на ОД на МВР Бургас, дирекция УКОРС към Община Бургас и охранителната фирма, отговаряща за гробищния парк. Органите на реда ще възпрепятстват също и проникването на групи от просещи граждани. Умоляват се посетителите да спазват противоепидемичните мерки за безопасност.

Архангелова задушница се нарича още Рангелова задушница, Хрангеловото одуше, е една от трите най-големи задушници според православния календар.

Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден – защото събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На Задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правило се три кръга по края на гроба. На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези.

Наричаната още Голяма Задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите „Бог да прости“.

Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла. Правят се помени или, наричани още – раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.

В раздавката за Архангелова Задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви