Фиген Аян /Figen Ayan/ беше избрана за президент на най-голямата круизна асоциация „MedCruise”, чийто член „Пристанище Бургас” ЕАД е от 2015 година. Изборът се състоя по време на 59-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища в Барселона, Испания.

Ръководството на бургаското пристанище гласува за кандидатурата на Фиген Аян, чрез колегите си от пристанище Варна, които бяха упълномощени за вота.

Фиген Аян е вицепрезидент на круизните операции в турското пристанище Галата порт, но кариерата и в круизната индустрия започва от 2003 година в Кушадасъ.

От 2014 година тя е член на борда на „MedCruise”, а от 2018 година е заместник-член на борда на Асоциацията на турските пристанища.

В изборите гласуваха общо 68 членове на асоциацията, от които 42 с пряко участие и 26 чрез пълномощник.

За старши вицепрезидент на „MedCruise” беше избрана Франческа Антонели /Валенсия – Испания/, а Арис Бацулис /Корфу – Гърция/ е почетен президент.

В Съвета на директорите на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища влизат още: Кристина Де Грегори /Генуа, Савона – Италия/; Валерия Манджароти /Сардиния – Италия/; Азиз Гунгор /Кушадасъ, Бодрум – Турция/; Елиза Замора /Тенерифе – Испания/; Лоренцо Вера /Мотрил – Испания/; Джамил Уазани /Танжер – Мароко/; Силвия Кополино /Таранто – Италия/; Теодора Риг, /Солун – Гърция/; Дору Михай /Констанца – Румъния/; Ан-Мари Спинози /Бастия, Северна Корсика Пристанища – Франция/ .

Ръководствата на черноморските пристанища Бургас, Варна и Одеса застанаха категорично зад кандидатурата на Аян. „Подкрепихме професионалист, който има поглед и разбиране за региона на Черно море и се радваме на успеха”.

Възраждането на круизните пътувания в Черно море е една от целите на българските и турските пристанища.

Дестинацията беше силно засегната заради геополитическите проблеми в региона и последвалата COVID-пандемия, в резултат на което Черно море не беше посещавано от круизни кораби няколко години.

Индикации за преодоляването на кризата с този вид пътувания в региона беше посещението на луксозния круизен кораб „SeaDream II” в края на сезона в Турция и българските морски пристанища. Заявки за посещения на пасажерски кораби в Бургас и Варна пристанища има и за следващите три години.

Другата добра новина от Барселона е, че Бургас е избран за домакин на Генералната асамблея на „MedCruise” през есента на 2023 г., след като домакинството през настоящата година не се осъществи, заради пандемията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви