Бургас винаги е бил град на свободния дух, град на свободните хора. Знам го опит, защото тук минаха най-хубавите години от моя живот.

Това каза президентът Румен Радев, който днес бе на посещение в града ни. Той бе придружен от водача на листата на БСП в Бургаски регион Петър Кънев и се срещна с останалите кандидати за депутати и симпатизанти на левицата в Бургас.

Тук сме не просто да ви поискаме подкрепа, но и да ви благодарим и да кажем, че сме с вас. Благодарение на вашата подкрепа преди 5 години ние спечелихме и тогава обещахме, че заедно ще проправим пътя към една нова България. България на свободните хора, на достойнството и на напредъка „, обърна се Радев към бургазлии.

Той заяви, че още в началото на мандата си, се е сблъскал с един модел на превзетата държава. Радев обяви, че това са години на огромни изпитания, в които президентската институция не се поддаде на натиска, защото държи на принципите, с които е издигната.

Ние служим на родината и отстояваме на вашите интереси. Затова и президентската институция се утвърди през тези години като стълб на стабилност и държавност. Заедно с вас предизвикахме промяната. България вече е различна. България се променя. Търси нови идеи, обсъжда нови решения. Проблемите се изричат на глас и без страх. Заблудите с изтекъл срок на годност отминават в историята. Всички виждаме колко трудна и болезнена е тази промяна. Тя иска време, настойчивост, упоритост и борба. Затова още през януари с г-жа Йотова честно и открито, което не се среща често в българската политика, обявихме, че се кандидатираме за втори мандат, защото промяната има нужда от гарант в лицето на президентската институция“ , каза той.

Държавният глава обяви, че ще продължи неотклонно да следва целта за укрепване на държавността. Според него това е най-важната национална цел.

Без да постигнем нея, всякакви следващи управления и техните социални, икономически и всички други политически програми, отново ще попадат в плен на олигархията и България отново ще бъде обречена на изостаналост. Ние продължаваме нашата борба за честни и прозрачни избори, за да имаме нов тип на управление, синтез на почтеност и компетентност. За пресичане на кражбите, корупцията и злоупотребите с власт. За укрепване на върховенството на правото. За инвестиции в хората, не само в инфраструктура, а в образование, здравеопазване, сигурност. За свобода на нашия глас, изразен чрез свободни и независими медии“ , обяви Радев.

Той бе категоричен, че изборите на 14 ноември са изключително важни, защото държавата се нуждае от демократично мнозинство в парламента, което да предприеме важни реформи, да промени знакови закони.

„Трябва всички да излезем и да гласуваме, за да получим нашето най-добро представителство. Не трябва да се вярва на тези, които твърдят, че президентските избори са незначителни. Имаме нужда от президентска институция гарант, която да бъде силна и независима, неподвластна на силните на деня, която да не обслужва тяснопартийни и олигархични интереси, която да продължи да бъде гласа на българите, да отстоява техните права и достойнства“ , заяви президентът.

Според него развитието на държавата зависи от мобилизацията българите, от енергията, която виждал по площадите преди година, от единната воля и от чувството за дълг пред родината.

С г-жа Йотова искаме да гарантираме, че няма да ви предадем. Да, чакат ни дни изпитание. Обединени, но не както ни карат насила, тези които изпразниха вашите чекмеджета, за да напълнят своите. Ние искаме да се обединим около ценности, около свобода, сигурност и солидарност. Нека продължим да бъдем заедно. От президентската институция и резултатите от изборите зависи дали статуквото и олигархията, които се просмукаха на всички нива в държавата, които продължават да задушават обществото ни, ще бъдат легитимирани, опростени и върнати на власт. Или ще оттекат в историята, където им е мястото. Така ще отпушим път към една демократична и просперираща България. Ние държим работещите в страната ни да получават справедливо заплащане, възрастните да водят достоен живот и най-важното е младите хора да разгръщат своя талант и реализират своите възможности в България„, каза президентът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви