Коя клема на акумулатора се сваля първа?

На почти всеки от нас се е налагало да демонтира (за да зареди или да смени) батерията на автомобила. Операцията е съвсем проста наглед, но има някои особености, които е добре да се спазват. Основната е: Коя клема на акумулатора се сваля първа?

От разни гаражни експерти можете да чуете различни отговори на този въпрос. Но верният го пише в експлоатационната книжка на всеки автомобил. А той гласи, че: „След като се разхлабят и двете клеми, първо се сваля минусът, а след това плюсът.“

Основното обяснение за това действие също е съвсем елементарно. Единствената причина поради която минусовата клема се откача първа е, че обратното действие може да предизвика късо съединение, което да стане вследствие случайно докосване на „плюсовата клема“ в метална повърхност.

Всичко написано дотук важи за болшинството автомобили у нас, но трябва да знаете, че има и такива (доста стари, като Варшава, Жук, Ниса), при които „плюса“ e свързан с корпуса. Поради тази причина универсалният съвет е първо да се свали електрода, който е свързан с корпуса (купето) на автомобила, независимо дали е плюс или минус.

И понеже се задава и въпрос: коя чистачка на предното стъкло първа се сменя, ето отговора. Не лявата, не дясната, а шофьорската! А за акумулатора има една крилата фраза: Плюсът обича да е сам! При демонтаж го махаш последен, при монтаж го слагаш първи.

Толкова от нас. Бъдете здрави и се пазете!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви