Байдън: Задължителна имунизация на фирми с над 100 души

Американският президент Джо Байдън ще наложи от 4 януари задължение работниците в компаниите в САЩ, които имат най-малко 100 души персонал, да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. В противен случай те трябва да се тестват всяка седмица.

Мярката е оспорвана от републикански губернатори, които казват, че Байдън превишава правомощията си, предаде Ройтерс.

Решението за задължителна ваксинация в частния сектор беше взето по силата на извънредни правомощия на американското управление по охрана на труда. Те са свързани с безопасността на работното място, заявиха служители. То засяга 84,2 милиона работници в 1,9 милиона фирми. От мярката са освободени 18,5 милиона работници, които работят дистанционно или през цялото време са навън.

Губернаторите на щатите Флорида, Айова и Индиана обещаха да се борят по съдебен път срещу новото правило. Те настояват, че то нарушава личната свобода. Най-вероятно ще бъдат заведени серия от дела.

Правителството на Байдън също така заяви, че до 4 януари ще е необходимо да се ваксинират милиони работещи в здравни заведения и домове за възрастни хора,

участващи в програмите „Медикеър“ и „Медикейд“.

„Макар до голяма степен да бих предпочел това изискване да не бъде необходимо, твърде много хора все още не са ваксинирани, за да можем да излезем завинаги от тази пандемия. Затова въведох изисквания и те действат“. Това заяви Байдън.

Налагането на задължение за ваксинация в частния сектор вероятно ще доведе до правна битка. Републиканците в Сената казаха, че ще се опитат да постигнат отмяна на наредбата, известна като Извънреден временен стандарт. Ще използват закон, който позволява на Конгреса да прави преглед на издадени от правителството федерални разпоредби и да ги анулира.

„След като тя бъде публикувана, щатът Флорида ще заведе дело заедно с Джорджия и Алабама, както и частни ищци“, заяви губернаторът на Флорида Рон Десантис. „Федералното правителство не може просто едностранно да налага медицинска политика, замаскирана като наредба, отнасяща се за работното място“, каза той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви