Районен съд – Бургас потвърди взетата спрямо обвиняемия Деян Дичев мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Производството бе образувано по молба на защитата на Деян Дичев, за изменение на взетата спрямо него най-тежка мярка за неотклонение в по-лека.

Припомняме, че с постановление от 27.08.2021 г., Деян Дичев бе привлечен като обвиняем, за това че в периода от 04.08.2021 г. до 11.08.2021 г., в Бургас, спомогнал – като заедно със Станимир Рагевски положили в бидони, чували и торби, тленните останки от разчлененото тяло на Юмер Мехмед и пренесли същите с лек автомобил „Мерцедес“ до брега на блато, в Бургас, кв.“Долно Езерово“, където ги скрили във висока папратова растителност.

Деян Дичев укрил в помещение на сградата на ДНА огнестрелното оръжие, използвано за убийството на Юмер Мехмед, като спомогнал Станимир Рагевски да избегне, а по-късно и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване за извършеното от него престъпление – убийство (престъпление по чл. 294, ал. 1 от НК).

С постановление от 19.10.2021 г., Деян Дичев е привлечен като обвиняем и за това, че за времето от 29.10.2020 г. до 27.08.2021 г., в Бургас, в условията на продължавано престъпление, както сам, така и в условието на посредствено извършителство – чрез друг действащ при неосведоменост, спомогнал на лице – Станимир Рагевски (извършило престъпления по чл.115 от НК), да избегне наказателно преследване за тези престъпления, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самите престъпления, както следва, а именно – заличаване следите от убийството на Т. Б., укриване вещите на жертвата, трупът и куршумът от убийството (престъпление по чл. 294, ал. 1, във вр. чл. 26, ал. 1 от НК).

Деян Дичев е обвиняем и за това, че на 04.08.2021 г., в гр. Бургас, придобил като получил от Станимир Рагевски и за времето от 04.08.2021 г. до 24.08.2021г. държал в отдушник, в мокро помещение, намиращо се в Бургас, Военен клуб „ДНА“, огнестрелно оръжие по смисъла на чл.4, ал.2 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/ – пистолет „Макаров“, както и боеприпаси за огнестрелни оръжия по смисъла на чл.7, ал.1 от ЗОБВВПИ – 13 бр. патрони, без да има за това надлежно разрешение (престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК).

За престъплението по чл. 294, ал. 1 от НК е предвидено наказание „Лишаване от свобода“ до 5 години, а за престъплението по чл. 339, ал. 1 от НК, от 2 до 8 години „Лишаване от свобода“, като последното по смисъла на чл.93, т.7 от НК се явява тежко престъпление.

На този етап от досъдебното производство по мнение на съда, може да се формира обоснован извод относно авторството на деянието, а именно че обвиняемият Деян Дичев е извършил престъпленията, за които е привлечен.

Неоснователно е възражението на защитника по отношение на срока по задържане на обвиняемия.

„Разследването в досъдебното производство е динамичен процес на събиране и оценка на доказателства и разкриването на нови обстоятелства и именно, поради този факт, в резултат на проведените процесуално-следствени действия, обвиняемият Деян Дичев е бил привлечен, с ново постановление от 14.10.2021г. и с последващо от 19.10.2021г., за престъпления по чл.294, ал.1 вр. чл.26, ал.1 от НК и по чл.339, ал.1 от НК“.

Според Бургаският районен съд продължителността на мярката за неотклонение е в предвидените срокове и в разумните граници в съответствие с чл. 5, § 3 ЕКПЧ, тъй като към настоящият момент е налице обвинение за тежко умишлено престъпление.

Районен съд – Бургас счете, че действително и към момента не е налице опасност обвиняемият да се укрие. Същият е с известен постоянен и настоящ адрес, където може да бъде установен и е бил на разположение на разследващите органи.

Деян Дичев е реабилитиран, но това не омаловажава неговата обществена опасност, отчитайки факта на извършените преди това престъпления.

Повдигнатите обвинения разкриват висока степен на обществена опасност на деянията, като престъпления – първото, като престъпление против правосъдието и второто – общоопасно престъпление.

Съдебният състав намери, че не е налице промяна в установените обстоятелства, поради което мярката за неотклонение „Задържане под стража“ на този етап от производството се явява адекватна и следва да бъде потвърдена.

Определението на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване и протестиране в 3 – дневен срок.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви