НАП

Над 105 милиона лева са приходите, постъпили в ТД на НАП Бургас през месец октомври, което е с близо 7.5 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година, съобщават от приходното ведомство в морския град.

Общо данъчните приходи за октомври възлизат на над 51 млн. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е 23 млн. лв., над 9 млн. лв. е корпоративният данък и 20 млн. лв. е ДДС.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски в ТД на НАП Бургас за октомври надвишава 53 млн. лв., в това число 32 млн. лв. са за държавно обществено осигуряване, 14 млн. лв. – за здравноосигурителни вноски и 7 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративния данък – 181%. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 17 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 9 на сто спрямо същия период на миналата година, уточняват от териториалната структура.

За първите 10 месеца на годината в НАП Бургас са постъпили 1 млрд. лева, което е със 142 милиона лева повече в сравнение със същия период на миналата година. Най-голям е ръстът при приходите от ДДС – 26 на сто.

В национален мащаб приходите за октомври са над 2,3 млрд. лева, което е с близо 125 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративния данък – 30 %. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, показват националните данни на приходното ведомство.

От началото на годината до 31 октомври 2021 г. в НАП са постъпили над 22,5 млрд. лева, което е 2,3 млрд. лева повече в сравнение със същия период на миналата година.

„Отчитаме устойчива тенденция на ръст при доброволното деклариране и плащане както от страна на гражданите, така и от бизнеса. Положителната промяна в поведението на данъкоплатците за нас е недвусмислен знак, че посоката в действията ни е правилна. Добрите резултати се дължат и на професионализма на служителите на ТД на НАП Бургас“, коментира териториалният директор на ведомството Татяна Кънчева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви