Библиотека
И библотекарите протестират

Служителите в Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас и останалите библиотеки в региона обявиха символична стачка в Деня на Народните будители. В редакцията на BurgasNews получихме Изявление от Синдикалните организации на КНСБ и КТ ”Подкрепа” при Регионална библиотека „Пейо Яворов” Бургас, което публикуваме без редакторска намеса:

Повод за протестната акция е, че ЕДИНСТВЕНО В БИБЛИОТЕКИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА НЕ СА ОБВЪРЗАНИ С МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА!

 Във всички останали браншове в културата – Театри, Музикални и танцови изкуства, Музеи и галерии Министерството на културата подписа споразумения, с които за отделните длъжности са определени коефициенти спрямо минималната работна заплата за страната (МРЗ).

Така при нарастването на МРЗ ще нарастват и всички заплати в съответната институция. Единствено за библиотеките Министерството на културата предлага това да стане „при наличие на средства в бюджета” или „в рамките на бюджета”…

Такова условие няма в подписаните споразумения с другите браншове! Библиотеките, които съхраняват духовността на една нация, за пореден път са оставени на условието „ако има”. Нека да се противопоставим на това!

 Съгласно подписания в края на миналата година БКТД /Браншови колективен трудов договор/, работна група с представители на синдикалните федерации и на работодателите в областта на културата, както и с представители на Министерството на културата, изработи и през юни т.г. прие с единодушие коефициенти спрямо минималната работна заплата за всички длъжности в Националната библиотека и в регионалните библиотеки (в приложения файл).

С това щеше да се реши не само настоящото ниско заплащане в библиотеките, но до голяма степен и бъдещото нарастване на заплатите – от директора до чистачката! – обвързани с нарастването на минималната работна заплата.

За да влязат в сила от 1.1.2022 г., е необходимо да се подпише анекс към БКТД,  което се очакваше от юни т.г. до настоящия момент. След известно напомняне от страна на Синдикална федерация „Култура”, Министерството на културата се съгласи в БКТД да бъдат включени приложенията с коефициентите и изпрати предложение за анекс.

След седмица, обаче същото министерство ни изпрати нов вариант, в който коефициентите се включват, но с уговорката… „При наличие на достатъчно средства в бюджета на Националната библиотека и регионалните библиотеки”…

Какво означава „при наличие на средства в бюджета“? Нали именно министерството трябва да се бори, за да ги осигури? Нали именно коефициентите бяха основата, на която работната група и Министерството се договориха да се стъпи, за да настоява за необходимите средства?!

Нещо повече – такива уговорки няма в другите браншове от културата – Театри, Музикални и танцови изкуства, Музеи и галерии – във всички вече има заковани коефициенти – без условия! При това с музеите и галериите коефициентите бяха подписани от министерството това лято…

С присъединяването си към националния символичен протест в Деня на народните будители, Регионална библиотека „Пейо Яворов”Бургас се противопоставя на безхаберието към културата, което се шири из страната. Духовността у нас не бива да съществува „при наличие на средства в бюджета”!

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви