Самхейн, по-известен като Хелоуин и Вси Светии, е най-магическото време от годината, когато границата между света на Духа и света на Формата изтънява и почти изчезва.

Поканени сме да прекрачим отвъд междата, да се докоснем, макар и за кратко, до фините нива, които имат какво да ни кажат…

Сега можем лесно да се свързваме с духовни водачи, да отдадем почит и да контактуваме с близки, които са напуснали физическото измерение. Смята се, че това е и период, в който се освобождават духовете на починали хора.

Подходящо е за природни ритуали и гадаене.

Това е началото на Новата година в много магически традиции.

Самхейн произтича от англо-саксонските езически обичаи и означава “края на лятото” и началото на студения сезон.

Символизира едно пълно завъртане на колелото на годишните времена. Можете да отделите време за равносметка и осмисляне на изминалия цикъл. А също и да попитате вашия оракул за значими предстоящи събития.

Празнувайте последната за сезона жътва и приветствайте настъпващата зима! Подходящо е за дълбоки шамански пътешествия.

Използвайте тъмни кристали или вашите най-добри защитни тотеми, за да се защитите от множеството енергии, които са на свобода сега. Елементът Огън дава допълнителна доза енергичност, напрежение, импулсивност, но и сила за вътрешна трансформация.

Преходът, който символизира Самхейн е време за придобиване на познания, за откриване на подходящите учители, за търсене и намиране на информация, за предсказания и кармични прозрения, а също и за работа в групи и колектив.

И понеже това е магическата Нова Година – сега е моментът да направите преглед на постигнатото в материален и духовен план и да начертаете вашите магически планове за следващия годишен цикъл. Взаимовръзките между нещата могат да се видят ясно.

Време за празнуване на свещената мъдрост, материалното проявление, растежа, цикличността, края и възраждането отначало. Време за почитане на всеобхватната грижа на майката Земя, за природна магия и лична защита.

Самхейн е празник на Огъня. Огънят символизира трансформиращата сила, прехода от едно състояние в друго, осветяването, осъзнаването, мощта и защитата.

Можете да прилагате всякакви огнени ритуали, както и помощници, асоциирани с елемента Огън, като например свещи, запалена камина, огън на открито, жарава и др. Направете медитации, изпълнени с лице на юг и огнени визуализации.

Същността на празника е идеална за пускане и отказване от неща и взаимоотношения, с които искаме да се разделим.

Напишете ги на списък или ги наречете на глас – а после ритуално ги изгорете в камина, огнище, или просто в медитативно състояние.

Можете да използвате сребро, което ни напомня да бъдем по-възприемчиви към енергиите на мъдростта, навлизащи през зимата. Аметистът ни помага да се настроим към по-висшите духовни енергии, които идват с тъмнината на зимния период. Обсидианът и турмалинът ни защитават, а гранитът ни свързва със здравата основа на Земята.

Украсете вашето свещено пространство и дома си със сезонни плодове и зеленчуци, както и с пъстри есенни листа, сухи билки и корени, които ни напомнят да се свържем със силата на природата.

Можете да сложите на трапезата кореноплодни растения и пълнозърнест хляб, собственоръчно омесен.

Подходящи са ритуали, които почитат майката Земя и които ни свързват с нейната практическа мъдрост. Тиквеният фенер е традиционен символ на защита от злите сили, но той може да се приеме и като знак за добра реколта.

Използвайте тиквата, за да почетете даровете на изобилието. Украсете с венец от бръшлян и лавандула във формата на пентакъл. Лавандулата е отлична за призоваване на невидимите енергии също.

Палят се черни свещи за прогонване на злото. Цветовете на празника са златно, бордо, кафяво, зелено, жълто-оранжево и лилаво. Използвайте въображението си и декорирайте дома си според вкуса си.

Запалете златна свещ и омесете питка докато мислите върху вашите пожелания за следващата магическа година.

Наречете я и нека бъде!

Разчупете питката вечерта на 31 октомври срещу 1 ноември. Споделете с любимите си хора.

Можете да напишете желанията си за сбъдване на лист цветна хартия и да ги изгорите. Разпръснете пепелта навън сред природата.

Оставете място на трапезата и за вашите починали близки или духовете, на които отдавате чест.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви