Преживяваме най-тежката от трите вълни на коронавирус, броят на заразените е с 25% по-висок от предишните. Здравната система се справя засега добре, броят на хоспитализациите е по-малък от предишните. Ситуацията с реанимационните легла и интензивните отделения е критична, на ръба сме да ги осигурим, както и да осигурим лекари-реаниматори.

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред бТВ. Голямата потребност от болнични легла е резултат от това, че малцина от нас са се ваксинирали.

Друг проблем е, че самата ни здравна система се нуждае от реформа и не е в добро състояние, поясни министърът. За оборудване на болница „Лозенец“ да се превърне в ковид център има легла, обмисля се да се командироват лекари от по-малки болници. Белодробната болници и болница „Св. Иван Рилски“ също ще разкрият допълнителни реанимационни легла, уточни Кацаров.

Персонал отвън обаче не може да се внесе, но план за осигуряване на лекари има. Има възможност болни от коронавирус да се лекуват в чужбина, механизмът е задействан вече между Италия и Германия, предложено е от еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакидис.

Кацаров обаче смята, че можем да се справим, без да се стига до тази мярка.

Кислород за болниците има достатъчно, но потребностите нарастват. Зам.-министърът Тома Томова се занимава ежедневно с този въпрос. В петък са изпратени писма до производителите на медицински кислород, като е помолено да се осигури достатъчно кислород за болниците, ако това не е достатъчно – може да се стигне до забрана на износ.

На въпрос обмисля ли се локдаун: Кацаров каза: „Да, със сигурност. Ние сме в ситуация, ако сегашните мерки не дадат резултат, това е последната възможност – пълно спиране на всяка стопанска и обществената дейност. Но имаме възможност, спазвайки мерките и при ваксинация, да го избегнем“.

Сега няма данни, при които да се затвори държавата, уточни обаче здравният министър. Ще се прави оценка на всички показатели. Дали локдаунът ще е до изборите – Кацаров каза: Не мога нито да го потвърдя, нито да отхвърля. Не го решавам аз и зависи от ситуацията в страната.

При сегашните обстоятелства планът предвижда пълно затваряне на държавата с изключение на детските градини и ясли, дадохме възможност това да не се случи чрез зелен сертификат. Ние сме затворени, ако прочете заповедта – ще видите, че се прекратяват всички стопански дейности, каза още той.

Стойчо Кацаров съобщи, че всички решения, които взема за мерки и за кризата – се обсъждат много широко в експертните съвети към МЗ, с държавния инспектор, с НЦЗПБ, президентът, премиерът се информират, когато се взема решение, което засяга по-широк кръг хора.

Изборите нямат нищо общо с мерките, категоричен е здравният министър, но уточни, че това, че сме в предизборна ситуация 6 месеца е голям проблем за решаване на кризата. Той добави, че ако се държим отговорно и спазваме ограниченията, сме достигнали най-страшното, ако не – то предстои. Държавата контролира с мерки, всичко освен ваксинацията е временно, категоричен бе той.

Кацаров се съгласи, че контролът на маските не е достатъчно ефикасен, но има хиляди проверки месечно.

Стойчо Кацаров съобщи, че няма да се изисква зелен сертификат за гласуване на изборите на 14 ноември. На въпрос защо въвеждането на сертификата не бе обявено по-рано, той обясни, че през лятото не е било необходимо. Хората не се ваксинират заради зеления сертификат, а заради себе си и своите близки, аргументира се Кацаров.

Сертификатът е въведен на 2 септември и тогава лидери на политически партии ми поискаха оставката, защото представлявал дискриминация. Аз съм изумен колко бързо се забрави, че ЕСПЧ е категоричен, че зеленият сертификат не е дискриминация, възмути се той.

На въпроса защо дава Бойко Борисов на прокурор, Стойчо Кацаров обясни: „За фалшива новина, която води до разколебаване на хората да се ваксинират. Не знам дали ще бъде наказан, прокуратурата трябва да установи и да реши какво ще е наказанието, обясни министърът. Здравният министър не може да проследи всички, които пускат фалшиви новини, но има нещо друго, Бойко Борисов не е който и да е друг човек, а премиер години, председател на партията, с влияние в обществото, неговото поведение трябва да е безупречно, защото влияе на много хора“.

Зелен сертификат за новите депутати е логично да се изисква, въведено е в други страни, предвид това, че сме парламентарна република, правилният подход е депутатите да вземат решение за такова нещо, за да дадат пример, смята той.

Убеден съм, че действията по отношение на коронавируса са правилни, научнообосновани, експертно-издържани и извършени точно, тогава, когато е необходимо. Той допуска критика, че може би мерките не са добре комуникирани с обществото, но по отношение на подготвяне на здравната система – тя е била добре подготвена.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви