Доброволци от 415-ти батальон за гражданско-военно сътрудничество от Каламазу, Мичиган, се включиха в акцията по почистване на морското дъно край Моста в Бургас.

Инициативата е посветена на Международния ден на морето – 31 октомври. Организатори са професионални водолази от Сдружение „Приятели на морето“ и Община Бургас.

Това е втора подобна акция, която провеждаме. Първата бе през август и тогава успяхме да извадим от морето 500 кг отпадъци. Тогава водолазите прецениха, че морското дъно около Моста е доста замърсено и е нужно да се направи още едно разчистване. Сега вадим по тежките отпадъци като гумите. Използва се и специален „парашут“. Призивът ни към всички е да пазим морето чисто„, каза Мая Русева, Директор на дирекция „Стратегическо развитие“ към Община Бургас.

Почистването днес част от проекта „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“, който се изпълнява в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“, както и НПО „The Blue Army“, Исландия.

Финансирането му е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021.

По случай Деня на морето са организирани още инициативи- изложба на открито и творчески конкурс.

Проявите, посветени на празника, стартираха по-рано този месец с конкурса за разказ, постер, рисунка или колаж на тема „Цветовете на моето Черно море“ на Фондация „Шанс за децата и природата на България“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви