Байдън се постара да успокои Макрон

Джо Байдън не спести усилия, за да преодолее полемиката с Еманюел Макрон. Това отбелязва Франс прес по повод състоялата се среща между двамата лидери вчера в Рим.

Байдън и Макрон се срещнаха във вила „Бонапарт“ – посолството на Франция във Ватикана, в сърцето на Рим. Разговорите протекоха, в навечерието на срещата на върха на Г-20 в италианската столица. По време на двустранната среща Байдън умножи изявленията за симпатии към Франция. Докато Макрон заяви, че в дипломацията, както и в любовта, изявленията са хубаво нещо, но доказателствата са нещо по-добро.

Байдън се ръкува на няколко пъти с Макрон, усмихваше се към него. Уверяваше го какви топли чувства изпитва към Франция, която, по думите му, е „най-старият съюзник на САЩ, помогнал им за тяхната независимост“. Американският президент дори припомни за френските си корени. „Някои от нашите френски предци са дошли, както ми казаха, с Лафайет“. Това разказа Джоузеф Робинет Байдън, както е пълното му име.

Първо двамата лидери имаха среща на четири очи, после към тях се присъединиха делегациите им. Срещите продължиха общо близо час и половина.

След това Макрон заяви пред журналистите, че се интересува вече от конкретни инициативи с американците. „Доверието е като любовта, изявленията са нещо добро, но доказателствата са нещо още по-добро“, каза той.

Байдън призна:

„Онова, което ние направихме, беше тромаво, не беше направено с много елегантност“, визирайки дипломатическата криза, разразила се по-рано през годината между двете страни и свързана с тристранния пакт в областта на сигурността между САЩ, Великобритания и Обединеното кралство.

Сключеният през септември пакт предвижда Австралия да купи американски подводници, поради което тя се отказа от вече договорена сделка за придобиване на френски подводници. САЩ обясниха, че този ход, след който тихоокеанският им съюзник ще бъде въоръжен с ядрени подводници от по-високо качество, ще позволи на Австралия да възпира по-добре навлизането на Китай в региона, допълва Асошиейтед прес.

Франция загуби от отменения договор над 60 милиарда долара.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви