Slance
Геомагнитна буря

Очаква се от тази нощ и в ранните часове на утрешния ден да започне силна геомагнитна буря, която ще засегне цялата Земя, включително и България. Тя е в резултат от продължителните изригвания на Слънцето, които се наблюдават от 26 октомври тази година.

Оттогава има поредица от изригвания, които в началото бяха по-слаби. Вчера имаше едно доста силно изригване на Слънцето, а днес – малко по-слабо изригване, каза за БТА доц. Петя Трифонова – заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН /НИГГГ-БАН/.

„Вероятно тази маса от заредени частици, изхвърлени от Слънцето, още през нощта ще достигне до Земята и ще се формира магнитна буря. Най-засегнатите райони се очаква да са тези, които са над 50 градуса географска ширина, а България е под тях и се очаква, че у нас геомагнитната буря ще е от по-слаба степен“, обясни доц. Трифонова.

Тя каза, че в резултат на магнитната буря се очаква да има смущения в навигацията и в комуникацията на сателитите. Във височина може да има и рентгеново лъчение. Магнитната буря може да засегне високочестотните сигнали, които се предават, включително и от мрежите за спътникова навигация (GPS).

Много силна магнитна буря е имало през този период на октомври и през 2003 г., като тя е продължила повече от две седмици, припомни доц. Петя Трифонова.

Според нея сегашната магнитна буря ще започне утре и се очаква да продължи няколко дни, като това ще зависи докога ще продължат изригванията на Слънцето. „Сега сме в началото на цикъла на слънчевата активност и би трябвало Слънцето да не е толкова активно.

В момента когато Слънцето изригва, това, което изхвърля, като маса, полита към Земята, и така се формира геомагнитна буря.

Очаква се, за последните десетина години, предстоящата геомагнитна буря да е една от най-силните – да достигне К-индекс 7, който не е от най-високата степен“, обясни зам.-директорът на НИГГГ-БАН.

Доц. Трифонова отбеляза, че според медицината, смущенията, предизвикани от геомагнитните бури, се отразяват на хората, които имат високо кръвно налягане, както и на тези с проблеми в сърдечно-съдовата система, с проблеми в съня и с депресивни състояния.

От НИГГГ-БАН поясняват, че геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър.

Собственото магнитното поле на Земята, което се генерира в нейното ядро, създава своеобразен щит на нашата планета, при липсата на който слънчевият вятър би отнесъл целия атмосферен слой на Земята. Както се е случило на Марс преди много години.

Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 километра в секунда. Обикновено, около два дни са необходими на този поток да достигне Земята.

Въпреки образуваният от земната магнитосфера щит, този поток успява да проникне през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около Екватора и полярните кръгове. Тогава се наблюдават и красивите полярни сияния, дължащи се на взаимодействието на слънчевите частици с молекулите на въздуха. Формира се и магнитна буря.

Тя е най-силна около полюсите и Екватора, заради генерираните токове, и отслабва на средните географски ширини, където се намира и територията на България. Поради тази причина ние сме допълнително защитени от най-силните наблюдавани промени на магнитното поле.

В България геомагнитното поле се регистрира в една от най-старите обсерватории на Балканския полуостров – „Геомагнитна обсерватория Панагюрище“ (PAG).

Обсерваторията разполага с най-съвременната апаратура и подава информация в реално време както към световните центрове за данни, така и към интернет страницата на НИГГГ-БАН. Денонощно се следят стойностите на магнитното поле и се изчисляват.

Силата на магнитните бури се определя със степени и се означава с т. нар. К-индекс. Степените на този индекс се изменят от 0 до 9. При стойности от 0 до 3, стълбчетата на индекса са оцветени в зелено (полето е спокойно), при 4 – в жълто (внимание!), има наблюдавани смущения на полето и при стойности от 5 нагоре – в червено, регистрирана е буря.

Геомагнитните бури са сериозна заплаха за технически съоръжения, като електрически мрежи, телекомуникационни системи и мрежи за спътникова навигация (GPS), информират от НИГГГ-БАН.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви