Важно е да решим три големи казуса. Те са свързани с икономиката, с малките и средни предприятия и туризма. Това каза водачът на пловдивската листа на „Изправи се. БГ Ние идваме!“ Мария Капон, която днес бе на посещение в Бургас.

Придружавана от бургаският водач на коалицията Живко Табаков, както и част от другите кандидати за депутати от листата, тя се срещна с хотелиери и ресторантьори от областта, където им е представила приоритети на „Изправи се. БГ Ние идваме!“ в бъдещето 47-мото Народно събрание.

Можем да се похвалим, че благодарение на нас бяха постигнати поне някакви мерки за защита на бизнеса. За съжаление времето в парламента беше кратко и сега ни предстои по-голямата работа“ , сподели тя.

Капон обяви три важни революционни стъпки, с които от „Изправи се. БГ Ние идваме!“ ще подпомогнат малкия и среден бизнес. Първата е свързана с електроенергията.

Важна стъпка е да разрешим на домакинствата и фирмите да имат собствено производство на ток. Сега всички хотели или фирми, които искат да си направят фотоволтаична инсталация за собствени нужди, са поставени пред един дълъг процес пред ЕРП-тата, които трябва да дадат това разрешение. Една такава инвестиция е до 50 000 лева. От „Изправи се. БГ Ние идваме!“ ще направим така, че да изолираме ЕРП-тата от тази процедура. Абсурдно е те, които са монополисти, да дават разрешителни. Затова и правят процедурата почти невъзможна за фирмите и домакинствата. Гражданите трябва да имат възможността да произвеждат електроенергията за собствените си нужди“ , каза Капон.

Тя продължи с това, че втората стъпка е свързана с водата и какво се случва със сондажите й.

Защо не може един сондаж при малка къща за гости и малки предприятия да бъде с една бърза процедура?! Държавата ще си вземе концесионна такса, но трябва да облекчим режийните разходи за водата“ , пояси тя.

Третата важна тема касае не само Черноморието, но и цялата страна – липсата на кадри. Според Капон има две посоки, в които трябва да се работи.

От една страна е временната трудова заетост в сферата на туризма. Трябва да има процедура, при която да се запазват кадрите. Фирмите няма как, през един кратък летен или зимен сезон, да успяват да осигурят тази устойчивост. Нужна е държавна политика, чрез която да има поне базисна осигуровка в следващите месеци, която да идва като субсидия от НОИ, така че да се подпомогне бизнеса“ , продължи тя.

Вторият, по-голям проблем според Капон, са кадрите от трети страни.

„Говорим за тези от Украйна, Беларус, Молдова, за бесарабските българи. Отдавна Полша и Унгария, новите страни с богати икономики, взеха тези кадри и направиха облекчени процедури за тях. При нас всеки се оправя сам. Големите предприемачи се справят самосиндикално, останалите не успяват. Това ангажимент на държавата“ , поясни тя.

Водачът на пловдивската листа на „Изправи се. БГ Ние идваме!“ изрази наблюдението си, че икономиката в страната е в много тежко състояние, а антикризисните мерки все още не са започнали да действат. Все пак тя поясни, че в предишното Народно събрание от коалицията са заложили в бюджета 400 млн. лева за подкрепа на бизнеса.

Капон допълни, че от „Изправи се. БГ Ние идваме!“ са направили така, че в НЗОК да има и две добавки, включително за протези на зъби за 2 млн. лева. Тя заяви, че е важно и хората да знаят, че трябва да искат от личните си лекари рецепта за безплатни ковид лекарства.

Парите са в Здравната каса и всякакви видове конфликти от там ги приемам като бойкот от страна ГЕРБ. Има средства за безплатни ковид лекарства, включително антикоагуланти и антибиотици. Ако личен лекар не даде такава рецепта, то всеки гражданин може да подаде оплакване в нашите офиси. Само преди дни говорих с Министерство на здравеопазването, от където ме увериха, че проблем няма“ , поясни Капон.

Водачът на бургаската листа на „Изправи се. БГ Ние идваме!“ Живко Табаков заяви от своя страна, че в Народното събрание, докато другите партии са спорили, от коалицията са работили в полза на гражданите.

„Водихме много битки, сред които и 70 млн. за туристическия бранш, от които 60 млн. за всички фирми, които са пряко засегнати от икономическата криза. За пръв път заложихме 6 млн. за екскурзоводи и планински водачи. Важно е съхраняването на тези кадри и те трябва да бъдат силно подпомогнати. „Изправи се. БГ Ние идваме!“ отново ще бъде гарант, че в Народното събрание ще бъде свършена работа. Затова ми се струва напълно нормално в Бургаска област, както и в цялата страна, да получим още по-висок резултат от предходните избори“ , завърши той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви