Дарва
Снимката е архивна
Регионална дирекция по горите-Бургас съвместно с предприятие „Общински гори и озеленяване“– Созопол установи злоупотреба на местен превозвач, който транспортира 20 куб.м. дървeсина, заплатена на преференциална за жителите на община Созопол цена 39 лв./куб.м., вместо в  село Зидарово – в бургаското село Маринка.

След констатацията на злоупотребата, от двете институции са предприети мерки относно некоректния превозвач.

Община Созопол е категорична, че съвместно с Държавата ще продължава да осъществява строг контрол върху продажбата и извоза на дърва за огрев и няма да толерира подобни неправомерни действия, ощетяващи жителите на общината, особено в момент на общонационален дефицит на дървесина.
Тази година жителите на община Созопол имат проблеми с доставките на дърва заради дъждовното време и липсата на работници в ковид кризата.
От общинското горско предприятие заявиха, че до 30 ноември ще бъдат доставени заявените количества дървесина за населението. Единственият проблем, за който съобщава директорът на Общинското горско предприятие в Созопол инж. Мишо Жеков е заповед на министъра, с която се намалява с 30 % общия обем на дърводобива.
Това е с цел запазване на екологичното равновесие. Все се решение 5 куб. м., които сме дали в минали години, те да се запазят въпреки заповедта на министъра, обяснява той.
По време на последната сесия на общинския съвет в Созопол темата беше обсъдена. Дебат предизвика докладната записка за промяната на цените за продажба на добита дървесина от видовете мъждрян и габър. До този момент цена за тях не е имало и поради тази причина се предлага продажбата им да е на стойност 39 лв. на куб. м.
В момента 800 куб. м. е наличността на този вид дървесина, но местното население не желае да я ползва. Затова тя е предложена на кметовете по населените места, но и те я отказват, посочиха от местната администрация.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви