Илон Мъск
Илон Мъск

Малка група свръхбогати хора биха могли да помогнат за решаването на проблема със световния глад само с част от нетната си стойност, казва директорът на Световната програма за храни на ООН.

Милиардерите трябва „да действат сега, еднократно“, казва Дейвид Бийзли в интервю за CNN, цитирайки специално двамата най-богати мъже в света – Джеф Безос и Илон Мъск.

„6 милиарда долара, за да помогнем на 42 милиона души, които буквално ще умрат, ако не ги достигнем. Не е сложно“, добавя той. „Но това е сърцераздирателно. Не ги карам да даравят пари всеки ден, всяка година – трябва да помогнат само веднъж.“

„Състоянието на Джеф Безос само миналата година се увеличи със 64 милиарда долара. Моля го само за 10% от неговият годишен приход“, казва още Бийзли.

„Миналата седмица, само в един ден, състоянието на Мъск се увеличи с 6 млрд. долара. Само за 1 ден! За изминалата година състоянието на милиардерите в САЩ се е увеличило с 1,8 трилиона долара. Това, което искам от тях, е да дарят 3 – 6% от тези пари. Подкрепям това хората да трупат състояние, но и твърдо стоя зад това да се помага на онези, които са в нужда.“

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск има нетна стойност от близо 289 милиарда долара, според Bloomberg, което означава, че Бийзли иска дарение от само 2% от състоянието му.

Нетната стойност на американските милиардери се е удвоила от началото на пандемията, възлизайки на 5,04 трилиона долара през октомври, според прогресивните групи Institute for Policy Studies и Americans for Tax Fairness.

„Перфектната буря“ от няколко кризи, като изменението на климата и пандемията от COVID-19, означава, че много нации „чукат на вратата на глада“, казва Бийзли.

Половината от населението на Афганистан – 22,8 милиона души – е изправено пред остра криза, според доклад на WFP, публикуван в понеделник. Развиващата се безработица и ликвидната криза означават, че страната е на ръба на хуманитарна криза и 3,2 милиона деца на възраст под пет години са изложени на риск, се заключава в доклада.

Поредица от нови доклади от администрацията на Байдън издаде строго предупреждение миналата седмица: Ефектите от изменението на климата ще бъдат широкообхватни и ще създават проблеми за всяко правителство.

В докладите администрацията подробно описва как изменението на климата води до миграция – за първи път правителството на САЩ официално признава връзката между изменението на климата и миграцията. WFP предупреждава за това нарастване на движението в миналото, особено в региона „Сух коридор“ в Централна Америка.

„Вземете например Съединените щати и региона в Централна Америка, Сухия коридор, Гватемала, Хондурас, Ел Салвадор и Никарагуа – само в тази област“, ​​казва Бийзли във вторник.

„Ние храним много хора там долу, а климатът вече се променя, причинявайки урагани и внезапни наводнения. Това е просто опустошително.“

В Етиопия WFP изчислява, че 5,2 милиона души се нуждаят спешно от продоволствена помощ в региона Тигрей, където премиерът Абий Ахмед ръководи голяма офанзива срещу Народния освободителен фронт на Тигрей (TPLF) от миналата година. От тогава са убити хиляди цивилни, а повече от 2 милиона са разселени.

Хуманитарни организации като WFP се борят да доставят доставки на нуждаещите се в региона, което утежнява кризата.

„Не знам откъде вземат храната“, казва Бийзли. „Свършихме горивото. Нямаме пари в брой, по отношение на плащането на нашите хора, парите ни свършват.“

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви