Жената, предизвикала катастрофа с автобус през 2018 г. на магистрала „Тракия“, беше осъдена на 4 години затвор. Решението е на Върховния касационен съд и е окончателно.

Тя е призната за виновна за това, че е нарушила правилата за движение, като по време на изпреварване не е осигурила достатъчно странично разстояние между управлявания от нея автомобил и изпреварвания автобус, вследствие на което е настъпил страничен удар и по непредпазливост е причинила смъртта на 6 души. Други 17 пострадаха, а случаят е определен като особено тежък.

Цвета Таскова получи 6 г. лишаване от свобода, но ще изтърпи 4 г., тъй като се призна за виновна, а процесът се гледа по съкратената процедура.

Според обвинението на 13 април 2018 г. Таскова е нарушила правилата за движение по пътищата и, докато изпреварвала, не е осигурила достатъчно странично разстояние между управлявания от нея автомобил и изпреварвания автобус.

Таскова получава четири години, защото признава всички факти по делото.

Инцидентът от 2018 г. стана с автобус с 45-има пътници, движещ се от Бургас към София.

При катастрофата 30-годишната жена предизвика тежка катастрофа с пътнически автобус на АМ „Тракия“, край Вакарел, при която загинаха шест души, а над 20 други бяха ранени.

Тогава 29-годишната Цвета Таскова изгубила контрол над автомобила си. Тръгнала първо наляво към мантинелата, след това рязко завила надясно към автобуса.

После още веднъж опитала да коригира посоката, след което ударила рейса в предна лява гума. При сблъсъка едната гума на колата й се заклещила в предния калник на автобуса. Така той се наклонил настрани и се обърнал.

Технически неизправности на двете превозни средства не бяха открити. Произшествието провокира и дебат относно мярката за задължително ползване на колани от пътниците в автобусите.

С решение на Министерския съвет 14 април беше обявен за ден на национален траур в памет на жертвите. 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви