Световната банка отказа среща с К. Георгиева

Бордът на директорите на Световната банка (СБ) отхвърли молбата на настоящия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева за среща в нейна защита срещу обвиненията, че като изпълнителен директор на СБ през 2017 г. е оказвала натиск върху служителите да променят данните в доклада Doing Business през 2018 година. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници.

Според агенцията, един от адвокатите на Георгиева е поиска срещата с писмо до директора на борда на Световната банка. В него се подчертава, че одиторският доклад за нарушения при публикуването на доклада за банков рейтинг Doing Business за 2018 г., изготвен от адвокатска кантора WilmerHale, е неправилно съставен. И нарушава процесуалните права на Георгиева тъй като е базирал основното си заключение на невярно предположение.

Авторите на доклада на WilmerHale, публикуван през септември, заключиха, че служители на СБ, включително Георгиева, са са приложили „ненужен натиск“ върху банковия персонал. Това било с цел да променят данните в полза на Китай в класацията на банката „Doing Business 2018“.

Показателите на Китай, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са били завишени. А тези на Азербайджан са били изкуствено понижени. Годишните доклади на Doing Business оценяват бизнес средата в различни страни. От доклада на одиторите на WilmerHale следва, че в случая с Китай данните са били променени под натиска на Джим Йонг Ким. Той по това време беше президент на Световната банка, а също и най-вече под влияние на Георгиева.

Георгиева отрече обвиненията към нея. Тя пое ръководството на МВФ през есента на 2019 г. През септември Световната банка обяви решението си да се откаже от практиката на изготвяне на докладите Doing Business в светлината на информацията за нарушения при изготвянето им.

Бордът на Световната банка е казал на адвоката на Георгиева, че би било неподходящо да се среща или чуе с Георгиева,

тъй като няма адвокатската кантора, която представлява, няма роля в разследването на WilmerHale. Това твърди пред Ройтерс информиран за разговора. Докладът, който се очаква след два месеца, ще отиде до отдел „Човешки ресурси“ на банката, а не до борда.

Директорът на борда Мерза Хасан, председателят на етичната комисия на борда и ръководителят на отделен панел по управление са отхвърлили искането. Това твърдят източници, близки до борда. Те са заявили, че няма да разгласят писмото на Георгиева или по-ранните й изявления. Заявили ся, че правилата на банката имат за цел да предотвратят „всякаква намеса от страна на борда или която и да е друга страна“ в разследванията на персонала, казват източниците пред Ройтерс.

Говорител на Световната банка отказа да коментира последните събития, заявявайки, че банката не коментира разследвания.

WilmerHale не е отговорила на искания за коментар на писмото на адвоката на Георгиева. По-рано този месец фирмата заяви, че докладът й следва всички приложими правила на Световната банка. А на Георгиева е казано, че Световната банка може да разкрие всяка предоставена от нея информация.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви