САЩ ще ни включат в програма за безвизово пътуване

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас заяви, че Съединените щати обмислят да включат четири държави, сред които и България, в програмата си за безвизово пътуване. Тя позволява на гражданите да идват в Америка без визи за престой до 90 дни, предаде Ройтерс.

„Имаме четири кандидатури в процес на подготовка: Израел, Кипър, България и Румъния“. Това каза Майоркас във вторник на събитие на туристическата индустрия, съобщи bTV. „Ние сме много силно фокусирани върху програмата“, добави той. И обясни, че програмата осигурява значителни ползи за икономиката и сигурността.

През септември Съединените щати добавиха Хърватия към програмата си за безвизово пътуване. Според главния изпълнителен директор на американската туристическа асоциация Роджър Дау това е стимул за щатската икономика в размер на 100 млн. долара.

„Всеки път, когато добавяте някоя от тези страни, пътуванията просто се разрастват“, каза Дау.

За да участва в програмата на САЩ за премахване на визите, дадена държава трябва да отговаря на изисквания. Това са: свързани с борбата с тероризма, правоприлагането, имиграцията, сигурността на документите и управлението на границите.

В момента в програмата участват 40 държави.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви