Още четирима българи са одобрени

Още четирима български кандидати за европейски делегирани прокурори са одобрени. Това съобщиха от Европейската прокуратурата. И посочиха, че остава да бъде взето решение за още двама, но не посочиха имената на одобрените.

По неофициална информация одобрените са прокурорите Анна Алексова, Виктор Тарчев и Станислав Стойков, както и спецсъдията Елена Попова, съобщи „Лекс“.

Другите двама кандидати – обвинителите Ивайло Илиев и Анита Джамалова все още са в процес на допълнителна проверка. Защото засега не е установено дали имат необходимия специфичен опит.

Така българските представители в прокуратурата на ЕС стават осем, но страната трябва да има още двама.

При първата процедура се явиха 31 кандидати, но след подбора на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на ВСС, Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само четирима. Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши настоя за запълване на квотата. Като на среща с членовете на ПК на ВСС е казала, че за предпочитане е кандидатите да имат прокурорски опит.

След това колегията избра Елена Попова от Специализирания наказателен съд, прокурорите от СГП Виктор Тарчев, Станислав Стойков и Анна Алексова, както и зам.-шефовете на окръжните прокуратури на Перник Анита Джамалова и на Кюстендил – Ивайло Илиев.

Прокуратурата на ЕС започна работа през юни. Все още част от държавите, участващи в новата европейска структура, не са запълнили квотата си от представители, а Словения все още не е предложила кандидати за делегирани прокурори.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви