Стефани Кирякова и Мария Бакалова
Стефани Кирякова и Мария Бакалова

Бургас официално има 4-ма нови почетни граждани. Това са номинираната за Оскар Мария Бакалова, олимпийската шампионка с ансамбъла ни по художествена гимнастика Стефани Кирякова, проф. д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова, които бяха номинирани за „Оскар“ като асоциирани продуценти на късометражния филм „Дълбоко усещане“.

С гласуването на 4-мата се получи и противовес със самия правилник за удостояване на отличията в града, след като в него е написано, че може да има само 3-ма почетни граждани в годината.

Изненадващо за докладните се получи и дебат, след като общинският съветник Иво Баев заяви, че званието почетен гражданин е тотално девалвирало, а подписката с подкрепа от граждани не можело да бъде проверена, което я правило излишна.

Той поиска предложенията за отличия да бъдат входирани от кмета и той сам да предлага кои да са почетните граждани, за да не се губило времето на съветниците с инициативни комитети и събиране на подписки.

Недоволен от изказването на Баев остана Веселин Пренеров от ГЕРБ, който заяви, че отдавна съветниците не са били изправени пред избор от толкова силни кандидатури.

Те не са от местно, а от национално ниво, получили световно признание. Отдавна трябва да надраснем този балкански синдром. Мария Бакалова направи огромен пробив за Източна Европа. Каква по-голяма реклама за нашия град от нея. Тя най-добрият посланик на Бургас и България“ , каза той.

Йордан Георгиев от БСП подкрепи Пренеров и изрази недоволството си от казаното от Баев.

България последните 30 години има един посланик пред света – Христо Стоичков. Той е името, свързано със страната ни. Спортът и културата са най-големите посланици. Стефани стана кумир на много деца. Тя е продукт на бургаската спортна школа. Това не е просто олимпийска титла, а такава с политическо покритие. Нека не омаловажаваме какво велико постижение направиха нашите гимнастички. Нека замълчим и подкрепим“ , каза съветникът.

Според Манол Тодоров това са докладните, които ОбС просто трябва да приеме, а не да обсъжда.

Не мога да повярват, че трябва да се убеждаваме в успехите на тези хора. Колеги, нека въобще не коментираме подобни решения. Разбира се, че Мария Бакалова и Стефани Кирякова трябва да са почетни граждани. Нека не се излагаме с повече дебати по темата“ , заяви той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви