Теракотената армия разкрива тайните си

Учени от Китай и Великобритания са разкрили някои от загадките на Теракотената армия на Първия китайски император Цин Шъхуанди.

През 1974 година селяни случайно откриват засипаните хиляди войни от теракота, придружаващи Първия император в задгробния живот. Досега са открити 8099 статуи от глина на воини в цял ръст, конете и колесниците им. Ткрити са и десетки „цивилни лица“.

Сега специалистите са установили, че през III век пр.н.е. майсторите са използвали местна глина. И са я обработвали по „рецепти на фирмата“.

Археолози от университетския колеж в Лондон, заедно с китайски колеги, провеждат изследване на образци от глината, от която са изработени скулптурите на теракотените воини. Установили са, че глината е добивана недалеч от мястото, където е изградена гробницата на Първия император. Добитите количества са пренасяни в специална работилница, където по специална рецепта е приготвяна формовъчната смес. След това готовата за обработка глина е разпределяна в няколко работилници. В тях са работели хората, които преди това са използвани в строежа на погребалния мавзолей на Цин Шъхуанди.

Според учените, в строежа на гробницата и изработката на Теракотената армия са били ангажирани над 700 000 души.

Археолозите смятат, че всеки от теракотените воини е изработван най-малко от три части. Готовите статуи са били оцветявани и, вероятно, са изпичани в пещи. След отминалите векове обаче воините са загубили цветната си украса и днес представляват сиво-кафяви скулптури.

Самите работилници, в които са изработвани, не са намерени и археолозите могат единствено да изказват предположения относно броят им, и да спекулират по същинския процес. За да разберат как точно са изработвани фигурите, учените изследват образци от 12 от тях, две статуи на акробати, фигурки на птици, както и от тухлите, служещи за укрепване на стените и пода.

Микроскопският анализ доказва, че за всички изследвани образци е използвана глина, добита от месторождения в близките околности. За различните фигури и тухли обаче, глината е обработвана по различни рецепти.

В тухлите за укрепващите стени и за подовата настилка са използвани смеси от тъмни и светла глина. За изработването на фигурите на воините и акробатите обаче е добавян и пясък, което прави сместа по-лесна за обработване. Във фигурките на птици пък са открити растителни останки, чиято цел вероятно е била да се получат по-леки скулптури.

Експертите са установили много любопитна подробност.

Много от теракотените статуи са нагрявани максимум до температура от 750˚ по Целзий. Това е с около или над 150˚ C, по-ниска температура, отколкото предполагат предишни изследвания. След смъртта на императора, при атака срещу гробницата му, са запалени пожари, които са доизпекли глинените скулптури, смятат изследователите в новата разработка, като се позовават на температурните несъответствия.

В административни документи от времето на династията Цин, открити преди това на други места, се описват занаятчийски работилници, специализирани в изработването на различни видове керамика. В отделни случаи се открива съвпадение в печатите, поставени на част от теракотените воини и печатите върху керемиди от гробницата на Цин Шъхуанди. Това съвпадение предполага, че някои от занаятчиите са изработвали няколко вида керамични предмети. Но не само печатите, а и отделни надписи върху воините от глина доказват, че в процеса по изготвянето на теракотената армия занаятчии, работещи в отдалечени работилници, са си сътрудничели с майстори-грънчари, работили в работилници на мястото, превърнало се във вечен дом за Първия китайски император Цин Шъхуанди.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви