Севилският бръснар
Севилският бръснар

Втората премиера на комичната опера „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини, режисура – доц. д-р Александър Текелиев, диригент-постановчик – Иван Кожухаров, сценография и костюми – Денис Иванов, асистент-режисьрори – Лина Пеева и Петър Тихолов, ще бъде утре, вторник, 26-и октомври от 19 часа в залата на Бургаската опера.

Отлагана във времето – заради обективни обстоятелства, премиерата на комичната опера от Росини, в изцяло иновативен прочит, която премина при голям зрителски интерес и успех на 8-и октомври, т. год., акумулира творческия заряд на целия състав на Държавна опера – Бургас и гост‐солистите, за да достигне своя апогей в точния  момент.

Под палката на маестро Иван Кожухаров, солисти, оркестър и хор бяха като съвършено споени части от едно неделимо цяло.

Всеки детайл от постановката на доц. д-р Александър Текелиев бе на мястото си в неразривно свързаната компонента, съчетаваща безсмъртната музика на Джоакино Росини, забавното либрето, шеметните режисьорски решения, предизвикваща сетивата и ума сценография, смайващите костюми – издържани в стилистиката на 70-те години на XX век, великолепното цялостно звучене и обобщената визия на спектакъла, в стил социална сатира.

Всички елементи на едно квалитетно представление бяха налице на премиерния спектакъл – стройно издържана концепция, ясна постановъчна линия, динамика, елегантно поднесени еротични нюанси – със закачка и намигане, свръхдинамично действие, плавно преливащи моменти от сценария, вътрешна градация и неочаквана развръзка – с леко шокиращ ефект, но предизвикваща искрен смях с терапевтичен ефект.

Имаше каскада от усмивки в „Севилският бръснар“ – и семиотични елементи, изкарващи на повърхността на съзнанието различни асоциативни връзки, и логически подчинени елементи в сценографско‐режисьорския прочит, и философия – но поднесена лежерно и с финес, и щипка поука, и доза горчив хап от реалността…

Имаше и откровени препратки към съвременната „проза“ – маски, дезинфектанти, ваксини, РЗИ, Мосад, ФБР, ДАНС, спа център, терористични заплахи, дори списание „Playboy“…

И не на последно място – като значимост – би трябвало да се отбележи чудесното техническо обезпечаване на постановката – осветление, озвучаване, специални ефекти, сценични решения, мултимедия – като визуални акценти и смислово допълнение.

Либретото на „Севилският бръснар“ е на Чезаре Стербини, създадено по първата част от трилогията на Пиер Бомарше „Севилският бръснар, или напразна предпазливост“. Диригент на постановката е маестро Иван Кожухаров, чието име е достатъчна атестация за най-високо ниво на интерпретация на оркестровата партия.

В оперното заглавие от Росини оркестърът е пълноправен участник в действието, пресъздавайки посланията на автора и засилвайки динамиката на действието.

Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, която е носител на високото отличие за високи постижения в областта на културата, връчвано ежегодно от кмета на Община Бургас по случай Празника на българската просвета и култура и славянската книжовност – 24 май за изминалата 2020 г.

Концертмайстор на оркестровия състав на Държавна опера – Бургас е Ваня Златева. Асистент-режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов, суфльор – Дора Фъртунова, която отговаря и за реквизита – там ще има най-много изненади за публиката… Субтитрите са дело на Сребрина Славова, дългогодишна солистка на Бургаската опера.

Отново приятни изненади очакват публиката, ще има  предизвикателства за сетивата и ума и, разбира се, здравословен смях, така необходим във времена на изпитания – като днешните. В ролята на най-известния бръснар Фигаро влиза баритонът Александър Крунев.

В образа на Граф Алмавива на сцената на Бургаската опера излиза отново тенорът Николай Моцов /гост/, който се представи блестящо на премиерата на 8-и октомври.

Ролята на красивата кокетка Розина във втората премиера е поверена на прекрасното мецосопрано Йоана Кадийска, която преди дни направи успешен дебют в ролята на Мадалена в операта от Джузепе Верди „Риголето“ на сцената на Бургаската опера. Шеговитият образ на Доктор Бартоло, представен с много хумор и сатирични елементи, отново ще бъде басът Костадин Мечков.

Диман Панчев, бас, ще забавлява отново бургаската публика като учителя по музика Дон Базилио. Във вихрения шеговит образ на Берта, икономка на Доктор Бартоло ще влезе сопраното Полина Бахчеванова. В ролите на Фиорелло, прислужник на Граф Алмавива, и Офицера влиза баритонът Бранимир Недков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви