Стефани Кирякова и Мария Бакалова
Стефани Кирякова и Мария Бакалова

Мария Бакалова, Стефани Кирякова, проф. д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова са новите предложения за почетни граждани на Бургас. Докладните вече се входирани в Общински съвет и решение по тях ще се вземе на предстоящата сесия през следващата седмица.

Мария Бакалова

Мария Бакалова получи историческата номинация за „Оскар“ в категорията „Най-добра актриса в поддържаща роля“ за филма „Борат 2“.

Тя е родена в Бургас. Завършила е Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в града със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ и втора специалност „Флейта“. През 2019 г. завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) “Кръстьо Сарафов”, София в класа на проф. Иван Добчев.

Получава своята най-голяма известност като изпълнителка на ролята на Тутар Сагдиев, дъщеря на измисления казахстански репортер Борат Сагдиев в псевдодокументалния комедиен филм „Борат 2“.

Мария Бакалова

Играта на Бакалова е високо оценена от критиците: списание IGN нарича появяването на актрисата във филма „фантастична находка“, а Джъстин Чанг, кинокритик на LA Times, казва, че е „страхотна“ във филма.

За актьорската си игра във филма „Борат 2“ е спечелила три много престижни награди за най-добра поддържаща женска роля през 2021 г. – на Лондонския кръг на кинокритиците, на Националното общество на кинокритиците (САЩ) и на Обществото на онлайн филмовите кинокритици.

За брилянтната си актьорска игра Мария Бакалова е номинирана за „Златен глобус“ в категорията „Най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл“ заедно със световно известните актриси: Мишел Пфайфър, Аня Тейлър-Джой, Кейт Хъдсън и Розамунд Пайк.

Мария Бакалова

Британското списание „Glass“ пише: „Бакалова спечели сърцата на цял свят с ролята на Тутар. Освен че се посмяхме, научихме и много важни уроци от нея – за смелостта, независимостта и поемането на рискове“.

Филмът „Борат 2“, който направи световно известна бургазлийката Мария Бакалова, вече влезе и в Книгата за рекорди на „Гинес“ като лентата с най-дълго заглавие, номинирана за „Оскар“. От сайта на престижната класация отделят специално внимание за приноса на българката за филма.

Стефани Кирякова бе част от историческото постижение на ансамбъла по художествена гимнастика на олимпийските игри Токио’ 2020, където бе спечелен златен медал.

Стефани Кирякова е родена в Бургас. Започва да тренира художествена гимнастика през 2006 година в клуб “Черноморец”.

Още през първата година тя показва много бърз напредък и се проявява нейният особен гимнастически талант и потенциал. Отличава се като амбициозен и трудолюбив млад спортист. В продължение на 3 години се обучава под ръководството на треньора Ана Бошева.

Предвид качествата, които показва, тя решава да я премести от подготвителната група при по-големите момичета и поверява развитието ѝ на треньорката Мария Калангерова.

Резултатите не закъсняват, а кариерата на Стефани върви във възходяща линия. Доказателство за това са множеството медали, които спечели като индивидуална състезателка в различните възрастови групи на държавни първенства и международни турнири.

От 2016 година Стефани Кирякова е включена в Националния отбор на България за жени – ансамбъл, в който се утвърждава като титулярка. Бронзова медалистка е на световните първенства в София през 2018 година и в Баку през 2019 година.

Световна шампионка на 5 обръча от София за 2018 година. Върхът в блестящата кариера на Стефани Кирякова е първата за България олимпийска титла с ансамбъла на България на олимпиадата в Токио през настоящата година.

Стефани Кирякова е пример за всички гимнастички, които вървят по нейния път. Пример за това, че с много хъс, труд, невероятна амбиция и интелект може да се достигне до най-високия връх, а именно – олимпийска титла, спечелена за България, за Бургас!

Проф. д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова също бяха номинирани за „Оскар“ като асоциирани продуценти на късометражния филм „Дълбоко усещане“.

Проф. д-р Илиян Стоянов Иванов е роден в Бургас. Той е отличник на един от първите випуски на Английска гимназия „Гео Милев“. Завършва със златен медал Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, гр. Варна. Малко след това заминава за САЩ, за да работи по специалността си.

Проф. Иванов е човек с хуманитарни и творчески ориентирани интереси. Успоредно с професионалното си развитие, той има интерес и в областта на изобразителното изкуство и притежава артстудио в Западен Харлем. Реализирал е няколко самостоятелно изложби в галерии в Манхатън, Ню Йорк и в Посолството на САЩ в България. Джазът е другата страст на бургазлията.

Д-р Йорданка /Дана/ Петкова Проданова е родена в гр. Девня. Завършва факултета по дентална медицина на Медицински университет Пловдив през 1992 година. След преместването си в САЩ работи като зъботехник, докато учи в NYU School of Dentistry, където завършва през 2002 г. В момента тя е един от най-търсените стоматолози в Ню Йорк с кабинет на Седмо авеню.

Двамата български лекари са привлечени като асоциирани продуценти на филма „Дълбоко усещане“ през октомври 2018 година. Тогава те заявяват, че това е амбициозен и оригинален проект, който ще остави трайна следа в света на киното.

Те са решили да финансират продукцията, след като са видели сценария, който определят като уникален, основан на личен опит и представящ ежедневни проблеми, които могат да имат по-универсално значение.

Това е първата кинолента в историята на изкуството, в която е нает сляп и глух актьор. Сценарист и режисьор на филма е Дъг Роланд, а изпълнителен продуцент е Марли Матлин – носителка на „Оскар“ и „Златен глобус“ за най-добра актриса. Късометражната лента има вече 15 отличия, представена е пред различна публика и навсякъде е добре приета.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви