Започна разтоварването на

Разтоварването на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“ започна снощи около 18.00 часа. Едното от люковите закрития на хамбара е отворено. Около кораба са и трите надуваеми баржи, на които се прехвърля втечненият азотен тор.

Товарът се изтегля с помощта на помпа, тъй като част от него е във втечнено състояние. След това влекачи дърпат баржите на 700 метра навътре в морето, където ги очаква фериботът „Варна“. На него ще бъде натоварен целият азотен тор. Фериботът е оборудван с 12 цистерни и 18 вагона за претоварване.

Подготовката за акцията за започна още в понеделник, като от машинното отделение беше източена навлязлата вода, беше инсталирана и платформа до плавателния съд, снабдена с външна хидравлика за отварянето на капаците на хамбара. Вчера заради силен вятър и вълнение на морето акцията беше временно спряна. Люковете на хамбара бяха отворени чрез външната хидравлика, инсталирана на платформа.

Намеренията са всяка баржа с капацитет от 100 тона да направи по един курс до ферибота и след олекотяването на кораба да се прецени дали в акцията да бъде включена и по-голямата.

Претоварването продължи през цялата нощ.

Задаващото се влошаване на метеорологичните условия с усилване на вятъра и вълнението предполагат бързи действия, затова и е разпоредено от министъра на транспорта Христо Алексиев да се работи без прекъсване 40 часа на три смени.

dir.bg

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви